vrijdag 14 september 2012

Uitschrijfperikelen- Big brother is watching you...

Voor degene die het interessant vinden, ik heb vandaag vier instanties aan de telefoon gehad omtrent het uitschrijven uit Neerlandsch bevolkingsregister, het opzeggen van mijn zorgverzekering en het doen van belasting aangifte. Ik wist dat het niet makkelijk zou zijn; na dit vragenrondje rest de laatste vraag: 
Ga ik toegeven aan dit belachelijk dichtgetimmerde systeem, dat de gemakkelijkste weg is? Of ga ik zelf moeilijk doen en buiten buiten het systeem om?
Het systeem

Het was/ is de bedoeling om:
-me uit te schrijven uit GBA
-mijn zorgverzekering op te zeggen en een globetrotter reisverzekering af te sluiten
-in het nieuwe jaar mijn inkomstenbelasting op te voeren (omdat ik nog wat van ze te goed heb)
-ingeschreven te blijven staan bij de woningcorporatie waarvan ik nu huur, nadat ik mijn huurwoning op zeg en me uitschrijf. 

De laatste partij, de woningcorporatie doet het minst moeilijk. "Ja mevrouw, u kunt ingeschreven blijven staan bij Woningbelang als u geen adres meer hebt in Nederland
Daarna doet de Gemeente het minst moeilijk. "Ja mevrouw, u kunt zich uitschrijven uit de GBA. Dat mag maximaal 5 dagen voor u vertrek, aan de balie of online. Als u het online doet, krijgt u het bewijs thuis gestuurd."
Daarna is de Belastingdienst aan de beurt. "Ja mevrouw, u kunt aangifte doen vanuit het buitenland als u bent uitgeschreven. U dient dan wel een ander aangifteformulier te gebruiken. Nee, dan kan helaas niet online, alleen schriftelijk. Het is aan te raden om het formulier dus mee te nemen als u gaat".
Met stip op één: Zorgverzekeringswet!
"U kunt alleen uw basiszorgverzekering opzeggen indien u gaat emigreren, langer dan 3 jaar gaat backpacken, of een betaalde baan heeft in het buitenland voor 3 jaar of langer. Als u zich hebt uitgeschreven, dient u ons het formulier van de gemeente op te sturen en wij beoordelen aan de hand daarvan of we de verzekering kunnen stopzetten."

De Opties

Mijn opties zijn dus als volgt:
-Ik emigreer op papier. Dan wordt het wel een beetje lastig met het aangeven van mijn IB 2012. Ook loop ik de kans dat de zorgverzekeraar helemaal niet pikt dat ik 'm opzeg en een boete krijg. Ik moet langer dan een jaar wegblijven en mag geen postadres in Nederland hebben. Want het kan zijn dat het uitvoerend orgaan van de zorgverzekeringswet dat als geldig adres ziet en dat ik alsnog de premie plus boete mag betalen wegens ontduiken van mijn zorgverzekeringplicht. Mijn ouders wonen in België, dus daarmee zou ik dat laatste probleem kunnen aftikken (door hun adres als postadres door te geven bij instanties).
Dan heb ik alleen mijn uitgebreide globetrotter verzekering die €43,- per maand kost. Fantastisch!
Los van Nederlandse bodem, vrij van ketens!

-Ik zoek een inschrijfadres in Nederland (mijn ouders wonen in Belgié, dat zou het voor deze optie alleen maar ingewikkelder maken), ga terug naar een basiszorgverzekering, behoudt mijn zorgtoeslag en kan online vanuit het buitenland mijn IB 2012 indienen. Ik betaal dan mijn zorgverzekering minus de zorgtoeslag (€80,- minus €69,- is €11,-) en daarbij sluit ik een aanvullende globetrotter verzekering van ongeveer € 30,- per maand. Op deze manier ben ik voor ongeveer € 41,- goed verzekerd. 


"Think for yourself. Question authority"
Tool -Third eye


De laatste optie is natuurlijk vele malen gemakkelijker! Het enige dat ik daar voor nodig heb is toestemming van een meerpersoonshuishouden (omdat je als éénpersoonshuishouden meer gaat betalen op het moment dat er iemand bij je komt wonen.) om me daar in te schrijven en dat adres als postadres opgeven voor alle lopende zaken. Het is ook goedkoper. Ik voorkom kans op boetes. Ik ben goed verzekerd. Ik kan altijd terug naar Nederland. Het is kortom de beste optie. 

Maar ik kan het gewoon niet uitstaan dat het niet anders kan en dat ik niet om fucking Big brother heen kan. En wat ik ook niet uit kan staan is dat ze het systeem zo in elkaar zetten dat het gewoon veruit de gemakkelijkste optie is om in het zicht van de autoriteit te blijven! 

8 opmerkingen:

 1. Oh ik begrijp je frustratie heel goed. Als ik je verhaal lees. Het zou bij mij ook woede oproepen en ik zou ook zeker overwegen om voor optie 1 te gaan, met als risico al die boetes. Het lijkt met zoveel dingen in het leven zo te gaan. De algemeen gangbare manier van doen en laten wordt het gemakkelijkst gemaakt. Kies je voor een alternatieve route, dan kom je overal haken en ogen tegen. Bloed irritant.
  Succes met het maken van je uiteindelijke keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O jee Irene, wat een geregel en wat loop je tegen een boel onnodige bureaucratie en Vadertje Staat aan. Het versterkt wel je motivatie om weg te gaan uit Nederland vermoed ik. Succes bij het maken van de beste keuze!
  Je hebt trouwens nog een Craft-it-forwardje van me tegoed, maar ik weet nu al helemaal niet meer waar ik je blij mee kan maken nu je met de rugzak op stap gaat. Is er iets wat je nog nodig hebt? Of zal ik iets digitaals verzinnen dat geen plek inneemt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie het al, inpakken en wegwezen is er hier niet bij...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kan me goed voorstellen dat je enorm baalt van die vreselijke bureaucratie. Dit soort verhalen lees je nooit in de Happinez van mensen die alles achter zich lieten en voor langere tijd naar het buitenland vertrokken hè?. Van het lezen er over word ik al moe, laat staan hoe jij je nu voelt. Gebruik je intuïtie en doe waar je je het beste bij voelt, en verder sterkte met al dat geregel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lees met veel plezier je blog! Graag wil ik nog iets toevoegen ...

  Volgens mij hebben ze je niet goed voorgelicht. De genoemde termijnen zijn namelijk niet helemaal juist. Vanaf 3 maanden (niet 3 jaar) werken in het buitenland ben je al van de zorgverzekering af.

  Dan zou werken dus ook een optie kunnen zijn, met de aantekening dat het vinden van een baan in het buitenland niet altijd meevalt. Als tip daarvoor kan ik je wel het boek 'Work Your Way Around the World' van Susan Griffith aanbevelen!

  Zie ook deze links:
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/ben-ik-verzekerd-voor-de-zorgverzekering-als-ik-in-het-buitenland-woon.html
  http://www.cvz.nl/verzekeringen/buitenland/tijdelijk-in-buitenland/tijdelijk-in-buitenland.html
  http://www.amazon.co.uk/Work-Your-Way-Around-World/dp/1854586963

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Anoniem!
   Leuk dat je meeleest!
   Deze info was me wel bekend, maar hier niet genoemd omdat ik voorlopig geen baan wil in het buitenland, dus niet van toepassing. Als ik al ga werken, is het voor mezelf of op vrijwillige basis.
   Ik ga de links van je zeker bekijken! Dank je voor je aanvulling!

   Verwijderen