vrijdag 4 mei 2012

De mooiste tijd om te leven!

Juist! Dat is NU.

En dat kan ook niet anders, want er bestaat alleen nu. Gelukkig maar, dan hoeft dat ook geen discussiepunt te zijn in je hoofd.

Discussie in je hoofd?
Ja, die eindeloze discussie die zich afspeelt in het menselijke brein. Die gestoorde aap die zorgt dat je je aandacht niet bij het moment kunt houden. Dat gekwetter waardoor je je afvraagt wie afgelopen 3 kilometer achter het stuur van je auto heeft gezeten en hoe het in godesnaam mogelijk is dat je geen ongelukken hebt gemaakt. Dat aanhoudende gezeur in je hoofd over die ene persoon die die opmerking plaatste. De eeuwige afweging die wordt gemaakt of je nu wel of niet een smsje moet sturen naar die ene gast. 
Juist die discussie. 

Wie voert die discussie? 
Je brein. Die gedachtes -discussies, gekwetter, gelul- zijn bijproducten van je brein, zoals stront (sorry, ontlasting) een bijproduct is van de vertering in darmen. Er is een continue gedachtestroom in je brein gaande, als een oceaan die blijft golven en nooit stopt. Op het moment dat een golf aanspoelt op het strand, is er alweer een nieuwe onderweg. 

Ben ik niet degene die die dingen denkt dan?
Nee, dat ben je niet. 
Als ik je schop, en je roept auw, wie roept dat dan? Wie heb ik pijn gedaan?
Van wie is die trui die je nu draagt? 
Van wie is de duim aan je linkerhand?
Wie is "mij"?
Het is het ego dat zich identificeert met het lichaam, gedachtes, gevoelens, emoties en spullen. Je kunt het zien als een computerprogramma dat zich in je brein afspeelt. Het tekent je werkelijkheid en kleurt je wereld.

Wie ben ik dan wel?
De diepste kern van je zijn ligt diep, diep verborgen onder een aantal laagjes geest. Het is naakt, maar volledig, kwetsbaar maar beresterk. Het is. Zonder iets.
Verschillende psycho wetenschappers hebben in het verleden deze laagjes geest gedefinieerd. Zie het als een ui die je af kunt pellen, en die kern die overblijft, dat ben jij -spirit-. Daaromheen zitten laagjes als schaduw, ego, denkbeelden van anderen, -afhankelijk van welke "mindmap" je gaat bekijken. Om de kern van de ui zitten de geloofsovertuigingen en een beeld van de werkelijkheid buiten onszelf die ons altijd hebben geholpen met overleving als soort op aarde.

Dus?
Je kunt een "slaaf" zijn van je gedachtestromen die zich eindeloos af lijken te spelen in je hoofd. 
Of.
Je kunt er voor kiezen om bewust te zijn van wat er in je hoofd afspeelt en het te observeren. 
"Neem de denker waar", wordt het genoemd door Eckhart Tolle. Je kunt er dus voor kiezen om die onbelangrijke gedachtes links te laten liggen en er niet te veel aandacht aan te besteden. Je kunt je ego laten praten en zelf verder gaan met wat echt belangrijk is in je leven.


Niemand wil een slaaf zijn, lijkt me, dus ik kies voor het laatste. Klinkt een beetje schizofreen..?!
Gezellig toch! Want een schizofreen is nooit alleen!
Als je de allerbelangrijkste stap in bewustzijn hebt gemaakt (het feit dat je bewust bent geworden van je gedachtestromen en dat je ze kunt waarnemen) kun je er aan gaan werken om je hoofd te gebruiken waarvoor het bedoeld is: creëren, beredeneren, oplossingen te bedenken, dingen te leren en op te slaan, te herinneren, in plaats van dat je hoofd jou gebruikt om alle nutteloze momenten in je leven op te vullen met eindeloos gezever over allerhande negatieve onderwerpen. 

Nou, zo erg is het niet...
Nee, misschien niet bij jou Buddha... Het brein houdt zich voornamelijk bezig met prikkels omzetten in golfjes en opzoeken of het je het al eens eerder mee hebt gemaakt, dus of al ergens is opgeslagen in het brein. 
Zo ja, wat vonden we er toen van? Leuk, fijn, klote, pijnlijk, frustrerend, heerlijk, lekker? Vervolgens hetzelfde effect in de vorm van een emotie en dus een lichamelijke sensatie produceren. 
Zo nee, dan is het nieuw en eng. Of nieuw en spannend. En hoe het ook zij, het zorgt ervoor dat we er meer van willen, of dat we het nooit meer mee willen maken. 
Zie hier: het probleem van het menselijk bestaan. We zijn nooit tevreden. We willen altijd meer van iets, of niets van iets. 

Heb je dan ook de oplossing?
Uiteraard....
Je gedachtestromen onder controle houden. Dan heb ik het over de kwantiteit
De kwaliteit van je gedachtes trainen. Liefdevolle gedachtes zijn uiteraard wenselijker.
De beoordeling van de prikkels neutraliseren. Alles wat je meemaakt bewust beoordelen als neutraal: het is niet goed of slecht. Het IS gewoon, en wat het ook is het is altijd iets tijdelijks, aangezien alles in het leven tijdelijk is, inclusief het leven zelf. 
Meditatie is een belangrijk gereedschap, omdat je op deze manier gedwongen wordt om jezelf te observeren. 


Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kan mijn gedachtes nog geen 5 tellen stilzetten! Laat dan maar zitten, liever toch slaaf...
Ook goed. Maar als je eenmaal bewust bent geworden van je ego en het feit dat die een illusionair wereldbeeld creeert, wil je toch nooit meer terug.
Het is zo moeilijk omdat je de geest als een spier kunt zien, waarmee je in al je jaren van je bestaan nog nooit mee naar de sportschool bent geweest. Je traint je lichaam en eet gezond om je lichaam vitaal te houden, maar je geest heb je nog niet getraind en dat doet pijn. Dat geeft spierpijn en het zorgt ervoor dat je geen zin hebt om nog een keertje naar de sportschool te gaan. Bovendien draait je ego al honderden generaties een software-programmaatje af dat zorgt dat het menselijke ras kan overleven op aarde en nu wil je je ego ineens links laten liggen. Maar het is niet voor één gat te vangen. Het zal er alles aan doen om je aandacht te krijgen: mediteren is saai, vermoeiend, tijdrovend, pijnlijk, je hebt vast wat beters te doen, la la la la la...liedje in je hoofd, ik moet nog wcpapier halen...

OKEE!!
Ik bedank je namens de diepste dieptes van je geest -de kern van je zijn - voor de aandacht die je het gaat geven. Je kern is er klaar voor, om eindelijk eens wat daglicht te gaan zien! En mag ik je complimenteren voor je perfecte timing! Want het mooiste moment om te leven is NU!

Waarom begon je daar eigenlijk over?

Omdat de wereld aan het wakker worden is en een belangrijke stap in evolutie aan het zetten is. Wij zijn rechtop gaan lopen, gaan schrijven, gaan communiceren met elkaar, we zijn ons bewust geworden van de aarde waarop we lopen, de lucht en het universum en eindelijk is ons bewustzijn zich bewust aan het worden van zichzelf en zijn we erachter gekomen dat we onze evolutie zelf in de hand hebben en dat we leven in een veld van eindeloze mogelijkheden! Een prachtige ontwikkeling om mee te maken. Maak het allerbeste van de heilige tijd van je aardse bestaan!
"The most divine mission of every human being is to explore himself. We all contain a seed, which is the source of unlimted possibilities and our link to the source. The nurturing of this seed is the source of fulfillment and joy. The pursuit of own understanding is the ultimate divine purpose of life and the true path to enlightment. To discover our own seed, we need to follow our inner intutions, not the outer expectations. - Osho


9 opmerkingen:

 1. Dank je - fijn om dit weer even op een rij te hebben. :-)

  Xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan zussie.
   Ik hoop dat je er iets mee kunt in je dagelijkse bestaan.

   xx

   Verwijderen
 2. Ben net op de helft van 'een nieuwe aarde' van E. Tolle dus het klinkt me bekend in de oren. Met z'n allen leven we in een heel groot toneelstuk, wat we zelf hebben geschreven.
  De heksenvervolging, homohaat, HET geloof, oorlogen, macht enz, allemaal zelf bedacht en uitgevoerd. Daar vullen 'we' ons leven mee terwijl we er alleen maar hoeven te zijn. Maar 'zijn' blijkt moeilijker dan het lijkt. Toch gaan we de goede kant op.
  Bedankt voor dit stukje, je hebt een medestander :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben een grotere fan van "de kracht van het NU" van Eckhart. Ik vond "Nieuwe Aarde", die ik overigens later heb gelezen en wellicht is dat ook de reden, wat langdradig. Het was inmiddels ook niet meer nieuw voor me.
   De Kracht van het Nu speelt veel meer in op de lagen van je bewustzijn en laat je omgaat met tegenstand van je ego en andere lagen. Een aanrader! Zijn woorden zijn helend, lerend en laten je ziel groeien terwijl je leest.

   "Zijn" valt ook niet mee, maar we moeten het ook niet moeilijker maken dan het is. Lach er mee en zie het allemaal niet te serieus, dan zijn. :-)

   Verwijderen
 3. Geweldige post weer. Hier verdiep ik mij ook in en het levert veel inzichten op, die het leven veel overzichtelijker maken. Bijna alle "grote meesters" hebben deze gedachten uitgewerkt, Krishnamurti, Tolle, Boeddha en in vrijwel alle religies kom je dergelijke dingen tegen. Als je dit verder voert en in jezelf alles gaat duiden wat niet "echt "is, kom je op een mooi en wonderlijk pad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook de strekking van het essay dat ik geschreven heb, heb ik ook gepost een week of wat terug. (Principes: leren, leven, loslaten)

   Wat het gevaar is van het bewandelen van deze wegen is dat je je gaat differentiëren van al het leven om je heen. Differentiatie gaat nooit samen met eenheid. En eenheid is waar je naartoe wilt. Soms is het ook zo dat je eerst het een moet ontdekken, voordat je het ander kan ervaren.

   Prachtig pad. :-)Het houdt me van de straat ;-)

   Verwijderen
 4. Hi,

  Ik heb me gister aangemeld voor je blog en voor wat ik heb gelezen in je post: geweldig! Uitgebreid lezen volgt hopelijk vanavond of dan een andere keer.
  Dat voel ik ook heel erg zo. Dat we op een heel belangrijk punt in de evolutie zijn aangekomen als mensheid. Er verandert iets collectief.
  Ik ben pas geleden gestopt bij mijn coach (om positieve redenen hoor :) ) en van hem kreeg ik de geweldige boekentip 'de ontmaskering van de innerlijke criticus' door Hal en Debra Stone dacht ik. Het is wel te vergelijken met RET maar het graaft dieper. Misschien ken je het, misschien spreekt het je totaal niet aan. Maar ik wilde het toch even posten. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Dee,
   Wat fijn dat je mijn schrijfsels gevonden hebt en interessant vindt. Er staat van alles op dit blog maar de bron van alles ligt in de perceptie (wij zijn waarnemer en kunstenaar van onze eigen realiteit) van ons als mens op het geen dat om ons heen gebeurd en wat wij zelf creëren.

   Ik ken het boek niet, en ik moet eerlijk zeggen dat er bij RET ook geen lampje gaat branden..?
   Het lijkt me heel interessant. De titel is er eentje die me aanspreekt omdat, zoals hierboven al ergens vermeldt, het allerbelangrijkste is dat je continue bewust blijft van de processen die zich afspelen in de verschillende lagen van je geest en dat je daarbij vooral observeert zonder te oordelen. Je bent dus een criticus omdat je het scherp observeert, en vervolgens ben je criticus naar je eigen ziel omdat je het zonder oordeel voorbij zult moeten laten gaan.

   Veel leesplezier!
   En mijn ego bedankt je voor het compliment! ;-)

   Verwijderen
 5. Mooi stukje alweer! Ik vind het ook een moeilijk punt... sinds kort organiseert de yogaschool om de hoek ook 2x per maand meditaties, misschien moet ik daar toch maar eens naartoe gaan!

  BeantwoordenVerwijderen