dinsdag 24 april 2012

Experiment - Binaural BeatsToch nog een beetje voort bordurend op het mislukte experiment van vorige maand mediteren, ben ik gaan kijken of Vipassana wel de juiste manier van mediteren voor mij is. Daarvoor moet je dingen gaan uitproberen, want alleen door te experimenteren weet je wat bij je past. Ik stuitte op een reeks leuke youtube filmpjes van "Spirit Science"  over spiritualiteit en wetenschap en allerhande onderwerpen kwamen aanbod. Zo ook meditatie.

In het filmpje wordt er gepraat over Binaural Beats die door een bepaalde frequentie, bepaalde delen van je hersenen zouden stimuleren of juist ermee resoneren zodat je rustig wordt. Ik youtuupte wat en hoorde wat aan en kwam tot de conclusie dat filmpjes, zoals hierboven wel degelijk invloed hadden op mijn hoofd. Een stukje theorie, met dank aan wiki:
Binaural beats verwijst naar een technologie die twee verschillende tonen genereert, één toon voor het linkeroor en een andere toon voor het rechteroor. Het verschil tussen deze tonen is meestal klein, van 1 Hz tot 20 Hz. Het kleine verschil tussen de twee tonen zorgt ervoor dat het brein een derde verschiltoon genereert als een zweving van de twee verschillende (maar op elkaar gelijkende) tonen in het linker- en rechter oor. Deze derde toon wordt de binaural beat genoemd, en heeft een frequentie die overeenkomt met het verschil tussen de twee tonen. Indien de linkertoon 150 Hz is, en de rechtertoon 143 Hz, is de binaural beat 7 Hz.

BETA (13 Hz – 30 Hz) Dit is de normale ‘wakkere’ staat. Je bent met de volgende activiteiten vaak in Bèta staat; autorijden, werken, praten enz. Hogere Bèta staat wordt vaak geassocieerd met stress en angst.
ALFA (8 Hz – 12 Hz) Dit is de staat van lichte ontspanning. Alfa staat wordt ook wel de ideale leerstaat genoemd omdat je in deze staat makkelijker kunt leren en onthouden.
THETA (4 Hz – 7 Hz) Dit is een staat van diepe ontspanning. Deze staat wordt ook wel geassocieerd met diepe meditatie of dromen.
DELTA (0,5 Hz – 3 Hz) Dit is de staat als je diep in slaap bent. Het zijn de langzaamste hersengolven die we in de hersenen kunnen vinden.
GAMMA (30 – 100 Hz) Dit is de staat bij intensief nadenken en intensieve mentale activiteit, zoals bijvoorbeeld stress en angst of zenuwachtigheid.

Je zult het even moeten horen om het te ervaren en dus te snappen. Op youtube zijn ze te vinden, heel gemakkelijk.

Binaural Beats worden ook wel digitale drugs genoemd. Zo heb je dus beats die je helpen met mediteren, of met het stimuleren van bepaalde energie centra's in je lichaam (chakra's), maar er zijn ook beats die je helpen aan een LSD, extacy of paddo ervaring. Er zijn ook beats die je helpen concentreren voor je examen, of die je helpen dingen genezen zoals hoofdpijn of ernstige ziektes als kanker. Wat je in gedachte moet houden is dat ALLES waarneembaar uit trillingen bestaat en die trilling is dus na te bootsen. Tot zover de theorie. 

Ik wilde het dus wat serieuzer aan gaan pakken en ging van een you tube filmpje op de achtergrond en tijdens het douchen, op zoek naar een binaural beat om via mijn koptelefoon te luisteren en te mediteren. In het filmpje hebben ze het over Hemi-sync, "de enige echte". De keus viel op Robert Monroe, "Explore the Original". Ik koos een product, investeerde iets van een tientje en downloadde de hele flikkerse boel. 

Zaterdag rond het middaguur was het zover. Met een koptelefoon op mijn hoofd ging ik zitten. Ik koos voor "Contemplation" met de beschrijving: Access ideas, creativity, intuition and understanding from your total self. Expand your awareness to include all levels of consciousness and consider choices from a higher perspective. Supports an active rather than passive meditative state. 
Dat leek me wel wat. 
Dat was het ook. Ik heb me heel de resterende middag lekker gevoeld, ben nog crea bea geweest ook!

Tot ik die avond moest werken en ENORME koppijn kreeg en mijn buik zich als een ballonnetje opblies tot ik een maand of 4 zwanger was. PIJN! 
Het grappige alleen was dat, ondanks ik die pijn voelde, me wel echt heel erg goed en gelukkig voelde. Werk ging als een trein, ik was, en ben nog steeds, vrolijk en blij. Ik lach de hele dag. De pijn in mijn buik en in mijn hoofd hebben zondag, vooral 's avonds, nog aangehouden en zetten gisterenavond ook weer lichtjes op. Ik denk dat het nu wel weg is, hoewel mijn buik nog een beetje van streek is. 

Ik ben eens gaan googlen hoe het nu kwam. Waarschijnlijk, had ik het volume te hard staan en heb ik er te lang naar geluisterd. Hoewel het voor mijn gevoel niet hard stond, moet het echt net aan zijn met het volume, je moet het net kunnen horen. En het is handig om te beginnen bij een half uur, in plaats van een uur.

Ik zie het toch als een zeer geslaagd experiment, omdat ik me wel echt heel erg goed voel! Toevallig kreeg ik gisteren een mailtje van Hemi-sync. Bij het meedoen aan een kort onderzoekje kreeg ik 10% korting op een ander product. En Ik ben zeker van plan om nog een andere uit te proberen. 

To be continued!

4 opmerkingen:

 1. Helemaal kapotgerelaxed. Wat interessant zeg. Ga eens verder lezen erover.

  Moooooooooooooie kleurtjes ook <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ooh, je wilt niet weten hoe blij ik ben met dit blogje. in mn favoriete sauna hebben ze deze "muziek"ook altijd in de ontspanningsruimte. ik kan daar heerlijk op wegdromen, superrelaxed gewoon.terwijl ik heel moielijk kan ontspannen. om nu elke week naar die sauna te gaan is ook weer zo wat. ik heb al tig x gevraagd bij de receptie van de sauna welke cd dat was, maar dat wisten ze niet ( was een gebrand ding ).
  nu weet ik het eindelijk ! dank, dank en nogmaals dank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, goed te horen:-)
   Ben blij dat ik je heb kunnen helpen. En relax ze, ook thuis nu dus.
   Graag gedaan!

   Verwijderen