maandag 14 november 2011

Minimalism

Ok. Ik blijf in Nederland, dus. Het voelt alsof er hier iets op me ligt te wachten. Of zoiets. Er is een deur dicht en er gaat een deur open! Want zo gaat dat met beslissingen die je neemt.

Ik heb ook maar meteen een nieuwe deur geopend en nu ben ik door een kiertje aan het spieken wat er aan de andere kant te beleven valt. De deur van het minimalisme. Ik wil in mijn leven nog meer mijn normen en waarden laten gelden. De drang om op een bepaalde manier te leven blijft zeuren. Maar het is geen vervelend gevoel. Het voelt alsof ik minder ballast wil en meer rust in mijn leven. Minder spullen, minder dingen om rekening mee te houden, minder mensen om rekening mee te houden, een simpeler en eenvoudiger leven. Niet omdat ik geen geld heb voor luxe, maar omdat eenvoud luxe is. Voor mij dan.

Als je alles overboord kiepert wat overbodig is, hou je een kern over. Die kern kun je volledig doorleven met elke vezel van je lijf. Daar is waar ik naartoe wil. Live your life to the max, omdat je alles wat je ervaart volledig kunt ervaren.

Een bijkomend voordeel is dat ik echt geloof dat een eenvoudiger leven in de Westerse wereld, de mensheid in zijn geheel gelukkig maakt en wel om de volgende redenen:
-minder consumeren betekent minder voetafdruk
-een simpeler leven in het westen betekent een simpeler leven in het oosten; ze willen namelijk alles wat wij willen omdat ze als het gaat om rijkdom en materialisme tegen ons op kijken. En eigenlijk is dat iets waarvoor we ons zouden moeten schamen. Het goede voorbeeld geven dus!
-als je een eenvoudiger leven leidt, ga je beter nadenken over de dingen die je uiteindelijk wel aanschaft: heb ik het echt nodig? Wat zijn mijn alternatieven? Zo ja, wordt er buiten ikzelf iemand anders beter van of gaat het vooral ten koste van een hele hoop dingen? Je weegt alles dus zeer zorgvuldig af! Wat weer ten goede komt van de verdeling van alle middelen op aarde die we met zijn alle ter beschikking hebben.

Eenvoudiger leven maakt je dus, in mijn ogen, een verantwoordelijke en bewuste wereldburger.

Ik ben zelf heel erg van het motto 'Practice what you preach'. Daarom schrijf ik bijvoorbeeld alleen dingen op sprookjesgrot die ik zelf heb ervaren. De meeste van jullie weten dat mijn leven al aardig versimpelt is. Zo kijk ik geen tv, koop ik amper nieuwe spullen (op boeken na), heb geen auto meer (leen mama's auto naar eigen mening nog te vaak overigens, maar het begin is er), heb mijn eetpatroon drastisch vereenvoudigd, mijn kledingkast ook. Zo kom je erachter wat je eigenlijk niet graag mist in je leven:
-goed eten
-boulderen
-hardlopen
-muziek
-scheppen: dingen creeren
-goede nachtrust
-vrouw zijn, ondanks een minimale levensstijl
-kennis vergaren
-me omringen met fijne inspirerende mensen en mijn mensen van wie ik hou
-nieuwe dingen leren door experiment
-mensen inspireren om mee te werken aan een betere wereld

Als ik het lijstje zo bekijk, dan ziet het er uit als een mooi 'eerste levensbehoefte-lijstje'. Al het andere, is overbodig. Dat betekent dat je het kunt elimineren, want het zorgt voor ballast en dus vertroebeling van zintuigelijke waarneming en ervaring van al wat op het lijstje staat. Dat lijkt misschien overtrokken, maar dat is het niet:
-hoe vaak heb je er niet van gebaald dat je geen tijd had om lekker te koken, naar vrienden te gaan of om die film te kijken die je zo leuk vond?
-hoe vaak van die keren werd je in de weg gezeten door iets dat voelde als een verplichting?

Mensen. Hebben. Altijd. Een. Keuze.

Ik heb er een half jaar geleden voor gekozen om minder te werken, en meer tijd over te houden om mezelf te ontwikkelen. Om te kijken wat ik nu echt wilde in het leven en dat is een van de beslissingen waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb! Sterker nog, ik heb het gevoel om het door te trekken tot in alle aspecten van mijn leven. Nu kan ik ook niet alles tegelijk hoor. Ik vind het ook lastig om afscheid te nemen van mijn dvd's en mijn playstation, hoewel die playstation twee jaar op zolder stof heeft staan happen en ik tegenwoordig gewoon alles download wat ik wil zien. Een externe harde schijf zou dus een betere investering zijn (degene die ik had, is tijdelijk aan mijn zicht onttrokken. Ik hoop 'm op zolder tegen te komen als ik ga ruimen..)

Enniewees. Dit alles heeft me gebracht naar nieuwe stappen:
-ik koop alleen nog maar vegetarisch, tenzij ik mensen op visite krijg en die willen Indiaas komen eten. Kip in Indiaas eten (ja geen zorgen, biologisch uiteraard) is té lekker.
-ik ga mijn zolder opruimen en alles wat enigszins verkoopbaar is, op marktplaats zetten. (mensen kopen alles, is mijn ervaring)
-en ja, ik vrees dat mijn playstation en mijn dvd's ook aan de beurt komen.

Ik ben een e-boek aan het lezen over het leven als een moderne nomade: een reiziger. En om zover te komen, moet je eerst minimaliseren. Het scheelt dat ik weet wat het me oplevert: rust voor mijn hoofd, mijn zintuigen en mijn lijf, minder gedoe, een lege agenda en dus tijd voor de dingen die er echt toe doen. Heerlijk.

Heb je tips? Ik hoor ze graag!

1 opmerking:

  1. Mooi blog zus! Leuk om te lezen + leerzaam omdat het me weer herinnert aan "Oh ja...!"

    BeantwoordenVerwijderen