donderdag 19 januari 2012

Coke & Bananas

Een aantal weken geleden werd er gevraagd of ik reistips had voor mijn lievelingsland India. Natuurlijk heb ik tips, en wat fijn dat ik daarvoor gevraagd word door Design Academie Eindhoven. Dank je! 

Ik denk dat 100 reistips en waarschuwingen je niet helpen om de cultuurshock te verminderen van een land als India. Ik denk ook dat het heel erg belangrijk is om een cultuurshock te krijgen. Het zet je, heerlijk cliché, met beide benen op de grond.

Ik merkte dat ik aan de telefoon helemaal los kon gaan. Ik zit tjokvol reistips. Ook mijn blogverhalen puilen ervan uit.  
Speciaal voor DAE een bewegwijzering door mijn blog, ter voorbereiding op jullie reis naar India. Hoewel de verhalen op een lopend zijn, zijn de meeste wel te lezen zonder het voorafgaande verhaal helemaal uit te moeten kammen. 
Rechts --------> vindt je 'Tags'. Al mijn India-blogs hebben een India, Rajasthan, Hampi, of Hindoe bruiloft tag. Je kunt ook terug in het archief kijken. Het avontuur begint in oktober 2010 en eindigt in maart 2011.

Natuurlijk zijn er ook algemene reistips te geven, waarvan één van de beste in de titel van dit blogje staat. 

Coke and bananas, tegen buik-ziektes. Terwijl Cola alles doodt wat nog leeft, geven bananen (de heerlijke kleine zoete -niet genetisch gemanipuleerde- banaantjes in o.a. India) je genoeg anti-oxidanten om de boel in het gereel te houden daarbinnen. En het stopt. Dus vergeet Norrit en al die andere shit. Go for Coke & Bananas!

Vitamine C, olé olé. Vitamine C heeft mij, en medereizigers, vaak van ziek worden weerhouden. Als je iets op voelt komen, verkoudheid, moeheid, buikgriep, wat dan ook, neem een overdosis. Dat wil zeggen minstens 6 pillen van 1000 mg per dag. Voor het eten, en voor het slapen maar niet op lege maag. 

Laat je hart breken door bedelaars, maar niet je portemonnee. Wat je hebt gezien in 'Slumdog Millionairs' is waar. Geld dat je geeft, moet eigenlijk altijd afgestaan worden aan een bendeleider. Geef kinderen die bedelen fruit. Geen snoep. Ze kunnen geen tandarts betalen namelijk. 

Kleed je niet te bloot! Geen hemdjes, diepe decolletés, korte rokjes, broeken halverwege je kont etc. Dit kan de conservatieve Indiërs shockeren. In Mumbai en Bangelore (en over het algemeen in het zuiden) komt het niet zo nou, maar wel in het noorden en in Delhi. Als je starende Indiërs niet zo fijn vindt, koop een dunne sjaal en sla deze om je schouders. Wat kan wel? Over de knie en over de schouder, voor zowel man als vrouw.

Je bent in een land dat zo ongeveer het tegengestelde is van Nederland, bijvoorbeeld extreme zekerheid vs. extreme chaos. Maar ook als het gaat om achterdocht. Westerlingen zijn achterdochtig en angstig om voor de gek gehouden te worden. Indiërs kennen dit niet! Let op wat je zegt en wat je denkt.

Heb respect en duw onze cultuur niet door hun strotjes. Ze gaan wel proberen om jou allerlei troep door je strot te duwen, maar dat is nu eenmaal hun manier van handelen. Blijf beleefd, lach, loop door. Als je er echt gek van wordt, geen oogcontact maken en alleen maar 'nee' schudden. Niet boos worden! Indiers kun je heel gemakkelijk aan het lachen maken. Probeer het volgende maar eens:
"Hey mam, where you're from?"
"I'm from Holland, and you?" 
"I'm from India, ofcourse!"
"No way!!! I am in India??" 

of

"Wanna buy this?"
"No, but maybe you wanna buy this from me?"
(waterfles, armband, sjaal, whatever laten zien en heel hard lachen en doorlopen) 

Lach erom!

Geniet ervan!

Hou het luchtig!

Reis met een hart overvloedig aan respect!


2 opmerkingen:

  1. Hi Irene, wat fantastisch dat je voor ons dit blog geschreven hebt! Hilde den Bieman

    BeantwoordenVerwijderen