zondag 23 februari 2014

Worteltjestaart!

Na het kijken op pagina's als "de Groene Meisjes" en het eten van een stuk vegan taart op mijn werk, kon ik het niet laten om ook wat te gaan bakken. Het resultaaRt: Worteltaart!

Wil je goedkoop bakken en heb je geen zin in gedoe en moeilijk ingrediƫnten? Maak dan worteltjestaart! Het recept dat ik heb gebruikt is wat aan de kleine kant, de volgende keer pak ik van alles ruim het dubbele (of misschien zelfs 3x) om een heuse springvorm te kunnen vullen. En houdt rekening met deeg-snoep-activiteiten, want dat is me toch lekker!


Suikervrij, Ei-loos, Tarweloos, Glutenvrij, en zonder de topping ook nog eens vegan.


Ingrediƫnten voor een taart waaruit je 6 flinke blokken kunt halen:

-wortels 4
-kop gemalen havermout
-kop gemalen kokos (kokosrasp)
-1 tot 2 rijpe bananen
-15 dadels (let op dat de meeste gedroogde dadels glucosestroop bevatten, als het geen probleem is ..swa!)
-6 eetlepels kokosolie, of als je goedkoop wilt zonnebloemolie
-half zakje studentenhaver
-3 tot 4 theelepels kaneel
-1/2 theelepel nootmuskaat (zo gebruik je dat ook nog eens een keertje)
-1 theelepel vers geraspte gember (of gedroogd)
-snufje zout
-2 theelepels BIO bakpoeder (Koop voor die paar centen geen gewone, chemische, maar bio)

Topping:
-half bakje roomkaas
-eetlepel honing
-naar smaak limoen/ citroensap


Begin met de klote-klus: schil en rasp de wortels, op een fijne stand. Rasp een beetje gember. Vet het bakblik in. Vis de rozijnen uit de studentenhaver. Maak met een blender, staafmixer of keukenmachine de noten uit de studentenhaver fijn. Maak de havermout fijn tot meel. Mix met staafmixer, keukenmachine de dadels en rijpe bananen en olie tot een creme (niet te veel opeten!). Mix de nootmuskaat, de kokosrasp, de kaneel, het havermeel, bakpoeder en zout tot een mengsel. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de gember, de wortel, het meelmengsel en de dadel-bananencreme tot een deegje (afblijven!!). Voeg de rozijnen toe. Doe alles in een ovenschaal. Zet de schaal in de oven en bak 30/40 minuten (ligt aan de dikte). Als het klaar is kun je er met een sateprikker in prikken om te kijken of ie gaar is. Komtie er schoon uit...dan is ie gaar!

Mix ondertussen de roomkaas, de honing en limoensap tot een papje en laat staan tot de cake volledig afgekoeld is. Smeer de topping op de cake! Garneer de cake met eventueel noten/ sinaasappelrasp/ kokosrasp/ verse frambozen. Be creative! 


Hoezo goedkoop?


Met onderstaand boodschappenlijstje maak je natuurlijk veel meer dan alleen maar een worteltjestaartje. Het bakpoeder is genoeg voor een weeshuis, evenals de dadels, de kokosrasp en de havermout.  

Ga naar de Aldi en koop:
-een bakje roomkaas (€ 0,60 ongeveer)
-een zakje studentenhaver (€1,-)
-dadels (die van mij kwamen van de Turk €1,99/ 40 stuks)
-bananen (koop ze een weekje voordat je gaat bakken en ze zijn rijp!)
-zonnebloemolie (€1,20)
-een kilo wortels

Ik haalde bij de bio winkel:
-kokosrasp (€1,89)
-bio bakpoeder (€0,89)
-havermoutvlokken (€1,99)
-honing (want die was op)
-een losse limoen


Ik heb 'm ook maar even geproefd, voordat jullie me aanklagen wegens vergiftiging: heel erg lekker, maar ook machtig. de toppig hoeft er maar dunnetjes op en de volgende keer mag hij ietsje langer in de oven, om ietsje droger te bakken. Maar zeker voor herhaling vatbaar!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten