donderdag 30 januari 2014

Peace Pelgrims

De enige echte!
Inner Peaceeeee

In mijn zoektocht naar een goede manier om mijn nieuwe leven in te richten, stuitte ik via een website (geldloos.nl) op een (gratis) e-boek van dé Peace Pilgrim
ze liep van 1953 tot 1981 meer dan 40225 km alleen maar voor vrede, met een trui met daarop de naam Peace Pilgrim. Dat is haar naam, dat haar levensdoel benadrukt, niet haarzelf.

Haar overtuiging is dat wereldvrede komt als meer mensen de vrede in zichzelf vinden. Haar vredesboodschap is niet nieuw: Dit is de weg van vrede: overwin kwaad met goed, bedrog met waarheid en haat met liefde.
Volgens Peace Pilgrim is de wereld van vandaag een afspiegeling van onze eigen staat van onvolwassenheid: als we allemaal van binnen in balans zouden zijn en harmonieus met de ander, zouden er geen oorlogen bestaan. 
Een betere wereld begint dus inderdaad bij jezelf...


We zijn allemaal Vredes Pelgrims!


Ja zeker! De een misschien wat onbewuster dan de ander en weer een ander vindt het misschien wat kneuterig om de associatie voor zichzelf te maken. Maar jij wilt toch ook niets liever dan een vredige en harmonieuze samenleving en zelf lekker ZEN en stressloos leven? Een mens is op zoek naar geluk. Dat valt volgens mij niet te ontkennen. Maar waarom duurt die zoektocht zo lang dan?Omdat we op de verkeerde plek zoeken: buiten onszelf, in plaats van in onszelf. Ze droeg wat in haar broekzak paste en beloofde: "ik loop tot iemand me onderdak geeft, vast tot iemand me eten geeft en blijf wandelen tot de mensheid de weg van vrede heeft geleerd"
Peace PilgrimWe hoeven niet allemaal veertigduizend kilometer te lopen. Ik loop zelf graag naar de supermarkt, bijvoorbeeld ;-). Dat zorgt ervoor dat ik én beweeg en een frisse neus haal én dat ik niet meer dan nodig mee neem, want dat kan ik dan namelijk niet dragen. En bovendien merk ik dat ik minder haastig ben als ik dat doe en dus ben ik vrediger van binnen.

Zonder flauwekul. Natuurlijk propagandeer ik wel vaker over zulks en ik wil helemaal niet preken en bepalen voor een ander wat ie wel en niet moet doen. Ik probeer alleen maar een beetje bewustzijn te creëren. Gewoon eventjes aantikken in je harsens, kijken of je er soms ook over nadenkt om een stapje extra te zetten voor de vrede in jezelf.De twaalf stappen naar innerlijke vrede

In dit e-boek, ook vertaald naar Nederlands, staan een aantal mooie lessen voor ieder die op zoek is naar innerlijke vrede. Voor degenen die geen zin hebben om het door te lezen (slechts 24 pagina's en absoluut de moeite waard): er staat een samenvatting in. Ook ik heb een eigen samenvatting gemaakt en die vindt je hier. Het is een stappenplan, opgedeeld in drie fases. Sommigen zullen de stappen op een andere volgorde doen en het ene stapje groter maken voor zichzelf dan het andere. 

1. Eerste voorbereiding: de juiste levenshouding 
Stop met vluchten en omarm het gehele leven, met volle verantwoordelijkheid. Ook de zogenaamde problemen die naar je toe komen, want deze komen om een reden en zullen blijven komen totdat je begrijpt waarom en er van leert.
2. Tweede voorbereiding: ons leven in harmonie brengen met de wetten van het universum 
Natuurlijk weten we instinctief wat nodig is om het goede te doen in ons leven: dat zijn deze wetten. Maar vaak 'kunnen' we het niet naleven, omdat we het nog niet door en door begrijpen in elke cel van ons lijf. Het is zo dat als we wel ons best doen, ondanks dat we nog niet 100% geloven dat iets op een bepaalde manier werkt, dat het dan toch doorsijpelt. En langzaam maar zeker wordt het geloof (niet een religieus geloof, of een hoopvol geloof, maar een geloof omdat we iets zeker weten) groter en groter. Uiteindelijk kun je niet meer anders leven, omdat je dan niet in harmonie leeft met het universum en je lijdt daaronder.
3. Derde voorbereiding: jouw plek in ons universum
Ieder van ons heeft wel eens gehoord dat je een doel hebt, of een eigen plekje in het hele systeem van leven (zo groot als dat je je voor kunt stellen) dat bestaat. Om erachter te komen wat dit is, ga je in kleine stapjes de dingen doen waarvoor jij motivatie voelt. Ook al verdien je hiermee niets. Als je weet waar je roeping ligt, maar je volgt hem niet, dan lijdt je onnodig. Natuurlijk kost de maatschappij geld, dat is NU eenmaal het systeem. Maar door alléén maar mee te werken en je motivatie te negeren, houden we het met z'n allen in stand.
4. Vierde voorbereiding: je leven vereenvoudigen
De wensen en behoeftes van de een zijn niet gelijk aan die van de ander. Peace Pilgrim had alleen wat ze aanhad en wat in haar zakken paste; er was niets dat ze nodig had, dat ze niet al had. Onnodige bezittingen (materieel en immaterieel) leiden tot last. Als je een leven leidt waarbij je het onnodige weg laat, ontstaat er ruimte: vrijheid!

Na deze voorbereidingsfase volgt de zuiveringsfase.
1. Eerste zuivering: zuivering van het lichaam
Je lichaam is je tempel. Leef je om te eten, of eet je om te leven? Maar ook gewoontes als  voldoende slaap, beweging, frisse lucht en zonlicht horen hierbij.
2. Tweede zuivering: zuivering van gedachten
De kracht van gedachtes is immens! Het is niet voldoende om het goede te doen en te zeggen, sterker nog, als het goede denken er aan vooraf gaat, heeft al dat positieve dat je doet veel meer effect. 
3. Derde zuivering: zuivering van verlangens
Oftewel het onder controle hebben van je verlangens, ken ze. Hoe belangrijk zijn ze nog als je je hart volgt en daarmee volledig gelukkig bent?
4. Vierde zuivering: zuivering van motieven
Waarom doe je de dingen die je doet? Zit daar een negatieve emotie achter, of is het alleen om je verlangens te bevredigen? Wat is daarachter dan het motief? In een dienstbaar leven leef je om te geven, niet om te krijgen. Je zult wel krijgen, maar dat is geen motief. 

Het derde deel gaat over loslaten. 
1. "Ik wil" loslaten
Door de niet goede dingen die je van plan bent, niet te doen of te zeggen, maar om te draaien in positieve energie, kun je hieraan werken. 
2. Het gevoel "van niet verbonden zijn" loslaten
We zijn allemaal verbonden en allemaal één. We leven allemaal op dezelfde wereld, met dezelfde soort geest. Waarom kunnen we dan niet inzien dat de ander waarover we oordelen, ook vanuit een eenzijdig perspectief de wereld in kijkt, en ons berusten hierin met compassie en liefde voor de ander? Iets goeds doen voor de ander of het grote geheel haalt dit verbond aan. 
3. Alle gehechtheden loslaten
Laat materiële zaken die niet meer nuttig voor je zijn los, geef ze door naar een plek waar ze wel nuttig kunnen zijn, zodat ze geen bezit van jou nemen. Ook een ander kunnen we niet bezitten: niet een man, vrouw of kind. 
4. Alle negatieve emoties loslaten
Voel je het verschil tussen zorgen maken en zorgzaamheid? Het een is een negatieve emotie die zich in je hoofd blijft herhalen, het ander is een positieve actie die je uitvoert ten gunste van een ander. Daarnaast is het handig om in te gaan zien dat niemand van buiten af jou pijn kan doen op psychisch vlak. Dat is een stukje van de andere persoon dat wordt geprojecteerd. Loslaten dus. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten