zaterdag 14 september 2013

Gezondheidssouverniers uit India

Plaatje gejat van een andere blog :-)


Ik kan jullie helaas niet trakteren op sappige parasieten-details en verhalen. Niet omdat ik ze niet heb, maar omdat ik niet weet of ik ze heb. Het zou dus zomaar kunnen dat ik een medereiziger heb!



De souverniers waarover ik praat in de titel zijn een goede gewoonte die ik over heb gehouden aan India en een goed Ayurvedisch medicijn. Ik wil ze graag met jullie delen: Vasten & Triphala. 


Vasten

Toen ik in Hampi was, leerde ik Andy kennen die nogal graag predikte over zijn gezondheidsoplossing. Hij probeerde iedereen die het (wel of niet) horen wilde over te halen om mee te gaan vasten. Eens of tweemaal per week, 24 uur. Ik had wel interesse. Gewoon, omdat ik dacht dat het wel leuk was om eens met iets te experimenteren weer. Hij had een e-book met de "Eat-stop-eat"-methode van Brad Pilon en ik mocht het van hem overnemen, als ik beloofde om het serieus te lezen. Dat beloofde ik plechtig én ik heb zelfs mijn woord gehouden. Dat is heel wat voor iemand die normaal gesproken principieel geen beloftes doet.

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zit er in bijna elke wereldreligie een vastenpatroon of -ritueel ingebouwd. Soms is het symbolisch, soms betekent het een tijd van bezinning waarbij zo min mogelijk prikkels van buitenaf dienen te komen (als retraite), soms dient het voor reiniging van het lichaam.

Sinds ik ben begonnen met vasten kan ik maar één ding concluderen: ik eet/at te veel en met mij vele mensen. Onze voedselinname in het Westen is overdadig en overvloedig. Ons lichaam werkt zich de pokken pleuris om alles te verwerken en wij voelen ons moe. Het kost gewoon meer energie om het te verwerken, dan dat het oplevert!



"Everyone can perform magic, everyone can reach his goals, if he is able to think, if he is able to wait, if he is able to fast"  
Herman Hesse - Siddhartha




Eat-stop-eat

Om jullie het gehele verhaal te besparen heb ik hier de belangrijkste pijlers van de methode opgesomd. In zijn boek onderbouwt Brad geheel wetenschappelijk de voordelen van vasten op zijn manier. Iets wat voor de meeste onder ons wel een steuntje in de rug betekend. Brad heeft ook een blog, in Engels, waar je een en ander kunt nalezen. Hoewel zijn blog vooral gericht is op het vetverbranding en spieropbouw, ben ik meer fan van de gezondheidsvoordelen van het vasten.

* Het idee is dat je elke dag eet. Je begint met vasten na een hoofdmaaltijd (ontbijt, lunch of diner) en begint na 24 uur weer met eten. Je slaat dus 2 maaltijden over, maar eet elke dag. Je vast één of tweemaal per week 24 uur.
* Je lichaam heeft in deze rustperiode eindelijk de tijd om overvloedigheid en toxines af te voeren. Het verteren van voeding kost het meeste energie van alle lichamelijke processen. Vasten werkt reinigend en ontgiftend. Niet alleen voor je darmen, maar voor je hele systeem.
* Je verbrandt vet in de periode dat je niet eet.
* In deze periode ga je eetpatronen herkennen van jezelf en kun je ze dus doorbreken. Honger is voornamelijk een mentaal probleem.
*In zijn boek veegt Brad alle mythes rondom sporten en vasten wetenschappelijk van tafel (afbreken van spierweefsel etc.). Daarbij ook alle mythes rondom eten an sich (ontbijt mág je niet overslaan etc.). Ook schuift hij de mythes op zij met betrekking op diëten en niet eten (het vertraagt je metabolisme en je lichaam schiet in hongersnoodstand). Hij benadrukt dat elk lichaam anders is!


Mijn ervaring met vasten

Ik begon met vasten in Hampi en tijdens mijn reis heb ik het aardig door weten te zetten. Zelfs met sporten (klimmen in Hampi) en fysiek werk (mudplastering in Bir) is het prima te doen om te vasten. De eerste keren zijn even wennen. Ik dacht dat ik honger had, maar die komt met vlagen en is vooral mentaal. Ook had ik er totaal geen moeite mee om naast etende mensen te zitten.

Meestal begin ik met vasten na de lunch. Dan sla ik dus op dag 1 het diner over en op dag 2 het ontbijt. Ik drink dat veel thee en water om mijn honger te stillen en om de losgekomen gifstoffen weg te spoelen. Ik voel me juiste energiek op de dag dat ik weer mag gaan eten, in plaats van dat ik energie te kort kom. Ik heb het idee dat ik wel afval, maar hoofdzakelijk zijn het gezondheidsargumenten die mij drijven.

Het boek 'De Voedselzandloper' van Kris Verburgh, praat over calorierestrictie. Wat is aangetoond in een onderzoek is dat muizen veel langer gezond leven als ze minder eten. Dit vind ik heel erg interessant en ben ook gaan opletten hoe ik me voel na een BBQ of een etentje, waar ik door de band genomen meer eet dan nodig. En inderdaad, de volgende dag voel ik me vaak futloos, duf en zelfs misselijk. Ik ben de laatste maanden minder gaan eten en dit bevalt me prima!



Triphala

Dan nu over op dit faan-taastische poedertje, tenminste als ik internet moet geloven en degene die mij adviseerde om het te nemen. Helaas zijn er weinig unieke ervaringsverhalen te vinden op internet. Alleen zogenaamde informatieve commerciële sites die telkens hetzelfde verhaaltje opdreunen. Kortom, tijd voor een onderzoek vanuit mezelf. 

Wat is Triphala? Triphala betekent in Hindi drie vruchten. Het is een van de krachtigste Ayurvedische medicijnen uit India, gemaakt van de drie vruchten: Indiase kruisbes, de Zwarte myrobalaan  en de Myrobalaan. Het werkt op drie dosas (lees meer over Ayurdeva). 
Dank je Pukka herbs..

Wat het vooral doet, is het darmstelsel stimuleren, reinigen en verbeteren. Triphala stimuleert de darmperistaltiek en versterkt en vernieuwt de opnamecellen. Het is veilig in gebruik, je kunt het jaren achter elkaar gebruiken, omdat het de darmen niet lui maakt (zoals bijvoorbeeld gezegd wordt van sennablad), maar zelfs sterker maakt. Het is te krijgen in poedervorm, pillen en ik heb in India zelfs siroop gezien. Hoewel poeder het smerigst is om in te nemen, geloof ik wel dat het een betere werking heeft dan de andere twee vormen. 

Ikzelf heb Triphala poeder, dat erg bitter en vies is. Ik ben geen held met vieze dingen drinken, maar voor triphala maak ik graag een uitzondering. 's Ochtends voor het ontbijt en 's avonds voor het slapen neem ik een afgestreken theelepel in een laagje warm water en honing. Net voldoende water om het aan te lengen en het in één keer te ad-ten. Daarna drink ik nog wat warm water. Er is niet zoveel bekend over de dosering, je kunt het het beste zelf uit proberen. Krijg je diarree, dan neem je te veel. Voel je geen verbetering, dan neem je te weinig. Het werkt het beste met warm water en volgens Ayurvedische informatie mag je het niet met warme melk nemen, geen idee waarom.  

Triphala schijnt op langere termijn, als het 'klaar' is met de verbetering van je darmwerking, dieper je lichaam binnen te dringen waar het zorgt voor de verbetering van je lever, alle vochthuishoudens,  cholesterol, hart en vaten, hormoonhuishouding, verbetering van je ogen, haargroei, vechtverbranding. Zelfs kanker wordt genoemd en Indiase wetenschappers claimen onderzoek te hebben gedaan naar alvleesklierkanker, met positief resultaat. Verder is het voedend vanwege de hoge dosering van vitamine C en antioxidanten. 



"Don't worry as long as you have triphala in your life!" 
Typisch Indiaas gezegde...



Mijn ervaring met Triphala

De eerste periode van innemen, in mei, kreeg ik super veel energie van het spul! Zoals door een vriendin die het me aanraadde gezegd, wil ik het innemen, ondanks dat het zo smerig is. De voordelen steken met kop en schouders voelbaar uit boven de smaak. Mijn darmwerking verbeterd continue. Ook zie ik dat mijn haar harder groeit. Ik denk dat ik het nog wel een tijdje in moet nemen om het goed door te laten werken in mijn lichaam. Ik heb nu eenmaal niet vooraan gestaan bij het uitdelen van darmen. Zoals bij de meeste homeopathische en natuurlijk medicijnen gaat het erom dat je langzaam de werking van organen verbetert. Ik gebruik het nu zo'n 4 maanden, wat af en aan om eerlijk te zijn. In India is het spotgoedkoop, zo'n euro voor een potje waar je echt maanden mee doet. Mocht je interesse hebben, laat het dan weten, dan kan ik kijken of ik iets kan opsturen. In Nederland zijn pillen en poeder verkrijgbaar en goed zoeken loont!




4 opmerkingen:

  1. Hallo, ik weet niet of deze blog nog in werking is.
    Maar bij het zoeken over Triphala, kwam ik hier terecht.

    Als alles goed gaat gaan mijn dochter en ik ook naar India.

    Ben nu een week bezig met 1 a 2 volle theelepels Triphala poeder ( vies), maar merk nog niets, ook niet aan mijn ontlasting.

    Mag ik vragen wat je nog meer weet over dit middel, of waar ik goede info kan vinden.

    Alvast super bedankt
    gr liza

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Liza,
      Ja hoor, ik ben er nog. :-)
      Ja Triphala is ergg smerig. Ik zou voorzichtig beginnen, met in de ochtend een halve theelepel en in de avond voor het slapen gaan. Hoe neem je het in? Ik neem het zelf met honing en lauwwarm water op nuchtere maag en daarna gooi ik er nog wat warm water achteraan voor de vieze smaak. Ik voel het de volgende dag meteen aan mijn lijf.

      Soms echter, lijk ik het ook niet te voelen. Maar het spul doet wel zijn werk. Ik zou de dosis hetzelfde laten en het nog even doorzetten. Als je over een week nog niets merkt, kun je ietsje meer nemen. Als je diarree krijgt, slik je te veel. Het is een ontgiftingsmiddel, geen laxeermiddel, hoewel dat vaak op het potje staat.

      Je kunt gewoon googlen. Er staat veel op ayurvedische info sites. Probeer maar eens Triphala + Ayurveda.

      Succes!!!

      Verwijderen
    2. Je kunt me ook mailen hoor, ihm.swinkels@gmail.com

      Verwijderen
  2. Hallo Irene,
    Mijn iets langere verhaal doe ik hier, nu, niet maar graag hoor ik van jou het volgende ....((In India is het spotgoedkoop, zo'n euro voor een potje waar je echt maanden mee doet. Mocht je interesse hebben, laat het dan weten, dan kan ik kijken of ik iets kan opsturen)).... op korte termijn wil ik dit graag proberen. Met mij gaat het momenteel niet goed. Groeten E(e.foreman@xs4all.nl) graag 5 ****** bij onderwerp, in mail reactie.

    BeantwoordenVerwijderen