dinsdag 16 oktober 2012

Voor de allereerste keer in mijn leven....

... heb ik het idee iets gevonden te hebben wat ik écht heel interessant vind. Nu écht. Echt écht. 

Het begon ongeveer 10 jaar geleden, toen ik na mijn supersuffe MBO opleiding Bank & Verzekeringen koos voor nog meer saaie boeken op HBO Management, Economie en Recht, afstudeerrichting Vastgoed en Makelaardij. Nee, makelaar worden is echt geen optie (boooooring). Sowieso heb ik alle commerciële kantoorbanen na ervaringen in de hypotheekbranche en de uitzendbranche uit mijn leven gebannen. Nooit meer ga ik 40 uur per week ( en minder ook niet, en meer al helemaal niet) achter een PC zitten, in volle stress omdat je ALTIJD tijd te kort komt en ALTIJD té veeleisende klanten te woord moet staan en onmogelijke dingen voor ze moet regelen. Er is altijd té veel emailverkeer en té veel telefoon. Loonslaaf.

Daartegenover stond dat ik op school van alle klassen en alle seksen het beste was in bouwkunde van mijn jaar. En dat voor een meisje! Ik tekende zonder moeite een dwarsdoorsnede van een fundering en van een schuine dakconstructie. Nu met enig oefenen nog. Maar een technische baan in de bouwkunde is geen optie voor iemand met een commercieel economische studie; er zijn genoeg mensen met een technische studie achtergrond die véél meer verstand hebben van materiaal, bouwtechniek en tekenen dan ik. 

Bovendien, ben ik een idealist. Ik wil mijn leven geven voor een betere wereld, niet voor een betere portemonnee en niet de vervuiling van het milieu. 

Een paar jaar later werd mijn interesse in spiritualiteit gewekt en begon ik de Happinezz te lezen. Lekker commercieel ook, maar ik heb er toch aardig wat fijne momenten mee beleefd en veel inspiratie uit opgedaan. Zo begon ook mijn liefde voor wonen en bouwen weer te bloeien na het lezen van verschillende artikelen over ecologische woningbouw, van bijvoorbeeld Micheal Reynolds en zijn inmiddels beroemde Earthships (hier lees je meer). Ik ben enorm nieuwsgierig naar zelfbouw, recycling, zelfvoorziening en natuurlijk in het niet hoeven aansluiten op Het Systeem (elektra, water en gas). 


Toen ik las dat in Nederland bij Olst een woonwijk van Earthships wordt gebouwd, heb ik me ingeschreven als vrijwilliger. Dat is nu 1,5 jaar geleden en ik ben nog steeds niet geweest. Ik wil wel graag. Het staat eigenlijk hoog op mijn prioriteitenlijst. Ik wil namelijk meer weten van bouwen en bouwen met afval. Ik zie het als soort stage. 

Nu ik wegga, poppen er overal initiatieven en informatiestromen op over ecologische woningbouw. En ik voel me er zó toe aangetrokken. Maar. Ik ga weg..... Zou dit mijn roeping zijn? Misschien is het de bedoeling dat ik ecologische bouw ga combineren met mijn idealen? Maar hoe zit het dan met mijn vertrek en reisplannen? Zou dit misschien het einde zijn van mijn 30ers-dilemma? En daarbij komt dat ik redelijk emo aan het worden ven door het afscheid nemen van mensen. De therapiesessie van afgelopen vrijdag speelt op en daar ben ik heel blij mee (hier kom ik nog op terug), maar ik word er ook een beetje labiel van. Deze strijd (weggaan en geroepen worden door iets specifieks) is onaanvaardbaar.

To be continued...

14 opmerkingen:

 1. keuzes, iets waar 1 ieder mee te maken krijgt.
  elke dag opnieuw. wanneer je een afweging maakt,doe dit niet te rationeel. zoek een compromis. zoek uit hoelang het project nog draait, en maak het een deel van je reis. voor je weer hier thuis komt. sluit je bijvoorbeeld daar de reis af.
  succes en veel plezier

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op mijn 35e begon ik te doen wat ik echt wilde; bouwvallen opknappen op een mooie plek in de natuur. Zoiets bedenk je niet van te voren, daar moet je naartoe groeien.
  Tot mijn 35e heb ik geworsteld met het gevoel dat ik mijn tijd verdeed. Nu (53) begrijp ik dat die tijd een deel was van het proces.
  Onze maatschappij is ingericht voor bepaalde beroepen, daar kun je gewoon uit kiezen. Wil je iets anders dan zul je er zelf naar toe moeten groeien en dat kost (helaas soms te) veel tijd.
  Als ik jou verhaal lees ben ik ervan overtuigd dat er wat moois uit voort komt.
  Succes met je speurtocht.
  Gr. Tim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook zo gefocust op iets heel heel leuk vinden, omdat ik al zolang geen idee heb wat ik moet doen, dat ik dan het lichtpuntje met heel mijn lijf wil omarmen en nooit meer los wil laten, terwijl het misschien nog steeds in de ontwikkelfase of evolutiefase is...
   bedankt voor je vertrouwen, in dat er iets moois uit komt.
   Hoe is het met jou huis? Heb het idee dat ik al een tijdje niks meer voorbij heb zien komen?

   Verwijderen
 3. Soms weet je door weg te gaan precies wat je wilt. Had ooit uit de Happinez een dergelijke spreuk op de wc... Men reist de hele wereld af om bij thuiskomst precies te vinden wat hij zocht. (zoiets). Je zal tijdens je reis vast nog meer inspiratie opdoen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. die spreuk ken ik inderdaad :-)
   Heeft me toen aan het denken gezet omdat ik altijd maar weg wilde (en nog) terwijl de rust en alles wat ik ooit wil leren al die tijd gewoon hier en nu is. Lastige paradox is dat, omdat je soms een ervaring nodig hebt om tot inzicht te komen. reizen is dé manier om die ervaringen bij elkaar te harken. Maar als ik vervolgens thuis kom en uiteindelijk vind wat ik zocht, heb ik het idee of gevoel, voor niets te zijn weggeweest, terwijl dat natuurlijk onzin is. Ik wil altijd alles onder controle houden en precies datgene eruithalen wat ik zoek. Ik wil ook vooral geen tijd verdoen en ik wil ook 100% garantie...

   Onbewust allemaal natuurlijk. Nu niet meer, nu ik het zo op schrijf

   Dus nu ik in de war raak omdat ik iets heel erg leuk vind, slaat mijn systeem op tilt omdat de controle weg is en de garantie ook...

   zoiets?
   Ik wil die dingen nu eenmaal helder hebben voor mzelf. die processen

   Verwijderen
 4. Op reis weet je pas echt of je weg wilt of toch vindt dat je naar huis moet. Dat voel je vanzelf. De eerste paar dagen zullen vreselijk zijn (loslaten), maar als je in het ritme komt, dan zul je het prachtig vinden. Go with the flow en denk niet te veel na. Het loopt zoals het loopt en het is zoals het is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja dat is het probleem niet eens, want dat heb ik al meerdere keren gedaan. het probleem, en ik geloof dat ik nu de spijker op de kop sla, is dat ik dan het idee heb voor iets te kiezen en dat dat dan een "foute keuze" is. Ik krijg geen garantie, terwijl ik dat wel graag wil. :)
   Go with the flow is wel een goeie altijd..
   dank je

   Verwijderen
 5. Spannend. Tja, er gaan elke dag vliegtuigen heen, en weer terug. Het is niet dat je reis nu al uitgehakt in steen nooit meer veranderd kan worden ofzo.

  Gewoon doen wat je denkt dat goed is... of wat goed voelt. Het een sluit het ander niet uit. Je moet ook niet te lang nadenken, dan wordt het probleem alleen maar ingewikkelder en je dwaalt verder af van de ''oplossing''.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. als je het zo aanvoelt zoals je het omschrijft, dan moet je hier toch echt wat mee gaan doen! De tijd zal alles wel duidelijk maken voor je. De afzondering op reis zal je nog dichter bij jezelf brengen en wat Valhalla zegt, het is niet omdat je plannen er nu zo voor staan, dat je ze ook daadwerkelijk zo moet gaan uitvoeren. Je buikgevoel volgen brengt je meestal op de plaats die voor jou bedoeld is. Alles zal wel mooi in elkaar schuiven op het juiste moment

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dankjewel voor de vele input over kokosolie! Ik ga er zeker verder over opzoeken, en ook de lerares er eens over uitvragen, misschien weet zij er meer over. Want bewust "slecht" vet eten doen we niet, zelfs niet als het kokosvet is; je moet het natuurlijk wel weten... wat bij deze dankzij jou tot stand gekomen is. En iets ont-weten kan je niet, al zou dat soms wel handig zijn, haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard niet onbewust! En misschien is het ook niet zo slecht als aman prana doet beweren.
   Iets ontweten...ja dat zo fijn zijn :-)
   Succes en ik ben benieuwd wat je lerares zegt!

   Verwijderen
 8. Het een sluit het ander niet uit. Als je nu toch al besloten hebt te gaan reizen, zou je ook ecobouwprojecten elders op de wereld kunnen bezoeken. Je hebt een ticket voor India. Daar zit bijvoorbeeld de internationale spirituele 'stad' Auroville, waar ze ook met innovatieve milieuvriendelijke bouw en techniek bezig zijn. Het is heel makkelijk (weet ik uit ervaring) om daar een poosje te verblijven en mee te helpen. Ik kan je eventueel wel aan contacten helpen. En zo zijn er nog veel meer plekken. De mensen van 'mijn' Nijmeegse ecodorpproject hebben ook allerlei contacten met andere projecten, ik zou zo navraag kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat zat ik me net te bedenken en nu schrijf jij het. Dank je. dat is bevestigend en dat kan ik wel gebruiken nu.
   Van auroville heb ik gehoord, alleen nog niet geweest, stond niet per se op de planning, maar is wel een goeie optie. Als je eens navraag wil doen, heel fijn :-)

   Verwijderen
 9. Wauw, gaaf. Wie weet is dit iets voor je ja.
  Maar straks eerst heerlijk op reis zus.
  Wie weet waar de wind waait als je terug bent.
  x

  BeantwoordenVerwijderen