vrijdag 7 september 2012

Goedkope vliegtickets deel II

Natuurlijk maak ik dagelijks reisplannen in mijn hoofd, waarvan er maar enkele gemanifesteerd worden. Gemiddeld veranderen mijn plannen namelijk wekelijks en ik heb mezelf getraind om er niet te veel waarde aan te hechten. Het plan dat ik nu heb, is er eentje die blijft hangen en heel erg goed voelt. Dus zo open ik weer een strooptocht naar vliegtickets. Voor jullie weer wat tips om naar goedkope tickets te zoeken, een aanvulling op deel I.Vorige keer vertelde ik al dat flexibiliteit in luchthaven, reisperiode, geldigheid en veranderbaarheid van je ticket de prijs van je vliegticket positief beinvloeden. Ook plannen van je reis, ruim van te voren loont. Nu heb ik een aantal nieuwe ontdekkingen gedaan die ik graag wil delen met jullie.


Het moment van boeken vs. moment van vertrek

Vorige week vrijdag zat ik lekker achter mijn laptoppie vliegtickets naar Peru te bekijken. Naar Zuid-Amerika vliegen is geen goedkope aangelegenheid. Er zijn ook niet al te veel maatschappijen die er heen vliegen vanaf een luchthaven in de buurt, vergeleken met Azië. In eerste instantie keek ik naar tickets voor een maand of 3, waarbij ik met geen mogelijkheid onder de €1000,- leek te komen. Errug veel geld! Uiteindelijk ontdekte ik dat vanaf Brussel, met Iberia, met een reisperiode tot 1,5 maand het voordeligst is. Een maandticket kost me €650,- en 1,5 maand €750,-. Daar kan ik wel wat mee. Ik ben flexibel. Het is de eerste keer Zuid-Amerika en als ik het er naar mijn zin heb, dan vlieg ik wel weer terug.

De volgende dag, checkte ik opnieuw vliegtickets en dacht serieus dat de prijzen omhoog geschoten waren. Een google-zoekertje gaf aan dat dinsdagmiddag de beste tijd is om te boeken. Boek je reis niet in het weekend, dan hebben mensen tijd en dan zijn de prijzen hoger. Ik checkte zondag nogmaals en achteraf bleek dat ik gewoon niet goed gekeken had. Ik wilde wel even kijken of het google zoekertje gelijk had en checkte maandag opnieuw. Wat denk je? Zijn de vliegtickets in deze nieuwe week € 20,- omhoog geschoten. Ik heb meteen diezelfde maandag een ticket geboekt! Uiteindelijk heb ik betaalde:
€ 761,- voor een ticket naar Lima, vanaf Brussel met een tussenstop in Madrid. Op de heenweg 2,5 uur, op de terugweg 1,5 uur. Netjes, als zeg ik het zelf.

Check de airline!

Iberia? Nog nooit van gehoord! Hoe belangrijk vind je dit? Iberia is een 3 sterren airline, en geloof het of niet KLM is dat ook. Tenminste volgens Skytracks, een internationale review site voor airlines. Er zijn ook Nederlandse sites die airlines reviewen: www.turbulentie.nl is er een van.
Ik let bij het lezen van reviews vooral op terugkerende klachten. Bij Iberia is dat bijvoorbeeld dat je vaak zelf op moet staan om wat te kunnen drinken. Het schijnt dat het personeel niet mega-vriendelijk is. Maar eerlijk gezegd kan me dat niet zoveel schelen. Op staan is goed voor je bloedsomloop en ik kijk eigenlijk alleen maar films tijdens een vlucht, dus aan extreme vriendelijkheid van personeel heb ik weinig. Daarbij vraag ik me af wat iemand bezielt om een review in te vullen: iemand die gekrenkt is door 't een of ander zal de werkelijkheid door een andere bril bekijken en objectiviteit is ver te zoeken dan.


Enkele reizen

Mijn tweede gedeelte van mijn plan is een enkele reis naar India. Gewoon, omdat ik alle opties open wil laten. Ik wil vooraf geen enkel idee hebben wanneer ik terug kom en waarheen ik wil. Het enige dat ik beloofd heb is om op het 40-jarige huwelijksfeest van mijn ouders te komen in september 2013.

Waarom enkele reizen veel duurder zijn dan retourtickets snap ik nog steeds niet, maar het is echt zo. Of je wilt met een of andere crappy airline vliegen zoals Aeroflot, hoewel dit volgens Skytracks, een internationale review site voor airlines, net als KLM een 3-sterren airline is.
Als het gaat om bijvoorbeeld Aeroflot, valt de airline op zich wel mee, maar Moskou airport schijnt een hel te zijn als er iets mis gaat met de vlucht (vertraging of gemiste aansluiting). Ik heb niet zoveel zin om te stranden in Rrrussia en voor mij is dit een reden om het niet te doen. De kwaliteit van de airline vind ik minder belangrijk, hoewel ik niet zo veel zin heb om in een 50 jaar oude Boeing de grond te raken voordat we de bestemming bereikt hebben.

Ik was dus via skyscanner aan het zoeken naar enkele tickets India. Ik geef de voorbeelden van tickets:
Vliegen op 16-11-2012 (voorbeeld datum)
Emirates: €790,- (let op, een retour ticket met een retourdatum van 16-1-2013 kost € 650,-
Royal Jordanian: € 380,- (met een tussenstop in Amman van bijna 24 uur, waardoor ik dus een hotel moet boeken)
Aeroflot: € 340,- (met een tussenstop op Moskou...ik heb het hierboven al uitgelegd)

Een retourtje boeken en de terugvlucht skippen zit er vaak niet in omdat er boetes gekoppeld zijn aan het niet op komen dagen. Wat overigens ook belachelijk is, want ze verkopen die stoel toch wel weer. Lees goed wat de voorwaarden van het ticket zijn, als je dit toch van plan bent.


Low cost airlines

De oplossing voor mij om naar India te vliegen:
Met Transavia naar Dubai. Dit kost op heel veel data slechts € 155,-. Vervolgens zijn er vele low cost airline die vanaf Dubai verder vliegen. Bijvoorbeeld Go Indigo, een Indiase airline, die op verschillende plekken in Azië vliegt vanaf Dubai. Ik heb gekeken welke vlucht het beste aansluit op de Transavia vlucht en dan kom ik uit op een vlucht naar Kochi voor € 125,-.

Dubai airport, het Utrecht van de wereld. Dat zei een vriendin van me en ik moest heel hard lachen. Op Dubai is altijd wel wat te beleven. Dus ook al moet je een paar uur overbruggen, genoeg te doen. Fijne bedjes om even te pitten, 2 uur gratis internet, oplaadpunten voor telefoon en laptop, Starbucks (ja, kapitalistisch, waar wel verzekerd van goeie koffie). Verder kun je genieten van de mystieke Arabische klederdrachten van de Moslima's; Burka's compleet met Veneziaanse maskers.


Welke aanbieder?

In deel I gaf ik al aan dat het niet altijd zo hoeft te zijn dat direct bij de airline boeken het goedkoopst is, omdat de meeste aanbieders van tickets stoelen inkopen. Zodra de goedkope tickets verkocht zijn, gaat iedereen over op duurdere. Een andere reden waarom je niet bij een airline wilt boeken is om de service van een aanbieder. Ook hiervan kun je reviews opzoeken: www.trustpilot.co.uk

Op www.vliegticketstool.nl bekeek ik alle tickets van Brussel naar Lima met Iberia op 10-11 tot 23-12. Een heel handig gereedschapje! Hoef je niet zelf elke website van de aanbieder te openen en de gegevens in te toetsen.

De prijs van het ticket (kaal) varieerde wel wat, maar niet zo veel. Wat wel varieert is de servicekosten, je weet wel, wat er aan het eind bij komt onder de streep. Bij WTC betaal je bijvoorbeeld €50,-. Uiteindelijk bleek Budgetair het goedkoopste te zijn, maar toen ik de reviews bekeek ben ik verder gaan zoeken: de klachten komen vaak van slechte klantenservice en het cancellen van vluchten en het aanbieden van een duurder alternatief.

Omdat ik zeker wil zijn dat ik ga, heb ik uiteindelijk rechtstreeks bij Iberia geboekt. Dit bleek achteraf het goedkoopste te zijn en bovendien gaan ze hun eigen lijnvluchten niet cancellen, tenzij er iets vreselijks aan de hand is.

Even de websites op een rijtje:
Reviews airlines: Skytracks: http://www.airlinequality.com
Reviews aanbieders: www.trustpilot.co.uk
Alle aanbieders vergelijken: www.vliegticketstool.nl
Zéér flexibel zoeken: www.skyscanner.nl

8 opmerkingen:

 1. Wauw! Koopje voor je India vlucht! en een tip die ik ga onthouden ;-)
  wat trouwens ook help is je cache en cookies deleten. Sites onthouden je als je al eens gekeken hebt, en als je dus een 2e keer kijkt gaan de prijzen omhoog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk artikel en handig die links erbij. Dat het aanbod op dinsdag goedkoper is kan ik beamen. Al sinds 2004 boek ik bijna al onze vluchten op dinsdag. Hoewel de laatste keer de vlucht juist in het weekend goedkoper was.

  Heb je nog tips voor als Iberia zijn eigen lijnvlucht annuleert en de alternatieven stukken duurder zijn? Op basis van Verordening EG261/2004 hebben we geen recht op compensatie, maar de vluchten zijn inmiddels wel duurder geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje wat een zoekwerk en voorbereiding gaat daar nog inzitten.
  Ik las van je plannen in een vorig blogje. Heb toen nog niet gereageerd. Wat ontzettend leuk en spannend dat je dit gaat doen. Wel blijven bloggen over je avonturen dan he! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal niks mis met Iberia, op de vier vluchten heb ik geen enkel punt van kritiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog een hele uitzoekerij zeg, succes!

  BeantwoordenVerwijderen