dinsdag 31 juli 2012

Schimmels, amalgaan, intolerantie en nog meer voedselpret!

Ik ben een heel tijdje terug begonnen met het reinigen van mijn ingewanden. Ik slik selenium en omega 3 om zware metalen af te voeren, ik liet mijn amalgaam uitboren bij de tandarts, ik heb 4 darmreinigingen achter de rug en 2 leverreinigingen. Even een korte resumé:

Selenium en omega 3 = anti amalgaam

Selenium is een mineraal dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk, het versterkt je immuunsysteem, verbetert de lever functie en nog meer van dat soort goeds. Het allerbelangrijkste voor mij: het helpt ontgiften van zware metalen in je lichaam. Toen ik driekwart jaar geleden overstapte naar een biologische (holistische) tandarts, ben ik het een en ander gaan lezen over amalgaamvullingen. 

De wetenschap is het weer eens niet met het alternatieve circuit eens, maar ik vond die vullingen toch al heel lelijk, dus besloot ik om de gok te wagen en ze uit te laten boren. Ter voorbereiding heb ik een aantal maanden selenium en omega 3 geslikt. Omega 3 bindt de vrijgekomen metalen zodat je lichaam ze af kan voeren. 
In het voorjaar werd de amalgaam uitgeboord en dat bezorgde ondanks de voorbereiding toch een flinke aanslag op mijn psychische gesteldheid. Voor meer info over amalgaam, kijk hier op de website van de NVBT. Ik slik nu nog de selenium en omega 3, om te zorgen dat de laatste resten worden opgeruimd. 

Flush...

Ik heb al sinds een jaartje of 10 last van mijn buik: 10 jaar geleden noemde de dokter het spastische darmen. Ik heb een tal van diëten gehad die soms wel werkte en soms niet. Uiteindelijk heb ik er nog steeds last van en dat irriteert me mateloos: ik voel me dan opgeblazen, mijn buik rommelt en is opgezwollen, ik zit dan weer verstopt en dan loopt het er weer als water uit. Geen pijl op te trekken! Héél vervelend. Ook heb ik last van lichte psoriasis en acne in mijn gezicht en beide kunnen te maken hebben met mijn spijsverteringsstelsel. Vlak voor mijn verjaardag in juni las in een artikel over hoge darmspoelingen, waarbij water in je darm wordt gepompt en weer wordt weggespoeld. Ik besloot dit te gaan doen; als cadeautje voor mij 30ste verjaardag. Ik plande gelijk 2 nieuwe sessies in. De dame die me behandelde zei dat mijn lever erg verontreinigt was en raadde me aan een leverreiniging te doen. En zo geschiedde. Ook hier weer geldt dat de wetenschap het allemaal nog niet zo weet. Maar daar hebben we poep aan, want je kunt niets zeker weten totdat je het zelf ervaart. Hier lees je meer over de leverreinigingskuur.
Het is heel erg simpel uit te voeren thuis. de ingrediënten kun je bij elke drogist en supermarkt kopen. Het enige nadeel is dat je het meest smerige drankje ever moet drinken: water met magnesiumsulfaat. Het andere nadeel is dat ze aanraden om een darmspoeling erachteraan te doen, voor het geval dat het leverresidu blijft hangen in je darmen. 

Oh ja, en ik deed ook een candida dieet voor een paar weken, compleet met oreganopillen (voor het killen van de overtollige schimmels) en probiotica (voor het opbouwen van de goede bacteriën). 

Nog meer voedselpret!

Ik heb vorige week mijn tweede kuur gedaan en mijn vierde darmspoeling en ik voelde me echt amazing!!! Ik heb een heel weekend lang mogen genieten van een gezond lichaam! Eindelijk sinds 10 jaar voelde ik me top! Gewoon gezond! Het derde nadeel (ik zei eentje, sorry...) is dat je vaak meerdere leverreinigingen nodig hebt voor een blijvend resultaat omdat de symptomen na een paar dagen terug kunnen komen: dat betekent meer van die ranzige drank en meer spoelingen. De rommel die diep in je lever ligt opgeslagen komt los en komt naar voren gerold.

De dame vertelde me ook dat ik wel eens last zou kunnen hebben van Leaky Gut: een lekkende dunne darm. Ik bedacht me onlangs al dat het probleem helemaal niet lijkt te zitten in mijn dikke darm, omdat ik vaak in het midden van mijn buik, boven mijn navel pijn voel. Dus ik ging op zoek en op zoek en las en las. De enige manier om dat op te lossen is voeding waar je niet goed tegen kunt, te laten staan. En de enige manier om daar achter te komen, is te testen.

Wat ik me ook bedacht dit weekend, toen ik me zo amazing voelde, is dat ik nu heel gemakkelijk zou moeten kunnen opsporen van welke voeding ik nu last heb. Dus ik heb me enorm geconcentreerd en vanochtend dacht ik na het eten van gebakken appel dat ik erachter was. Het was de appel, daar is mijn zus ook intolerant voor. Eerst voelde ik pijn in mijn maag/ darmstreek, een paar uur later kreeg ik last van mijn neusvlies en ogen en van bultjes in mijn mond en weer wat later hoofdpijn. Nu voel ik dat mijn buik weer is opgezet, opgeblazen en de amazingness van dit weekend is pleite.

Nu zit ik te struinen op het wereld wijde web en ik stuiter op iets waar ik nog nooit van gehoord heb: Histamine overschot. Ik heb buiten die appel namelijk ook kaneel gegeten en kiwi, dingen die je bij een histamine overgevoeligheid weer niet moet hebben (appels geen probleem... ).
Histamine overschot blijkt een connectie te hebben met leaky gut en schimmels, waardoor mijn lever over belast wordt en waardoor ik psoriasis en acne heb. Alleen, waar ligt nu de kern van het probleem? Voor mijn gevoel kom ik steeds dichterbij! Ik geloof niet in leven lang diëten om bepaalde dingen te ontwijken. Want waar komt het dan vandaan dat je voor bepaalde voeding intolerant bent? Genetisch bepaald? Geen idee. Volgende week heb ik weer therapie en we zullen zien of daar iets zinnigs uitkomt wat dit grote mysterie op kan lossen. Zoals ik al schreef: Gezondheid en zelfliefde gaan hand in hand. Ik heb er alles voor over, maar ik wil wel graag het juiste probleem aanpakken. 


To be continued...
18 opmerkingen:

 1. Tjonge wat een getobber, zo kan je er jaren zoet mee zijn voor je er achter bent waar het probleem nou precies ligt. Bij mijn moeder (soortgelijke darmklachten) duurde het een jaar of 8 voor ze de diagnose glutenintolerantie stelden.
  Voor een gratis kweekje melk- of waterkefir (dat zou nuttig zijn bij o.a. verstoorde stoelgang, darmaandoeningen, huidproblemen, schimmelinfecties) kan je bij mij terecht hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, ik geloof dat ik alle soorten uitsluitingen geprobeerd heb. Ook gluten! Maar dat is het ook niet helemaal. Ik weet wel waar ik intolerant voor ben, maar das niets bijzonders (zuivel, suiker, tarwe). Kefir heb ik zelf ook ooit in huis gehad... maar ik ben helemaal niet zo'n fan van zuivel achtige producten haha. (alleen amandelmelk..hmmmmm)
  maar toch bedankt :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar het getob met darmen. Na 10 jaar is het ook moeilijk om te bepalen waar je de cirkel nu precies moet doorbreken om vooruit te gaan. Het is ooit eens ergens begonnen, maar in de loop van de jaren heeft het zich ontwikkeld en de rest van je lichaam beïnvloed. En daarbij komt dan ook nog de mentale en geestelijke connectie. Ik denk dat je inderdaad niet ontkomt aan een zoektocht waarbij je hopelijk steeds weer op het goede spoor gezet wordt en een stukje verder komt. Je weet nu in ieder geval wel dat het mogelijk is je heel goed te voelen. Nu nog uitzoeken wat dat gevoel weer laat verdwijnen.
  Ik heb een tijd terug via een natuurarts een voedselintolerantietest laten doen bij Pro Health (wel duur). Dan wordt door middel van een bloedtest onderzocht voor welke voedingsmiddelen je intolerant bent: http://www.prohealth.nl/medical/voedselallergie-test-imupro.html Voedseltintoleranties ontstaan wel vaak door een lekkende darmwand.
  Afgeloepn weekend las ik een boek Het Open-Focus Brein. Een interessant boek waarin ook aandacht wordt besteed aan voedselintoleranties, darmklachten en de buik in relatie tot stress (in de brede zin van het woord). Dan blijkt weer de grote rol die de psyche speelt bij allerlei lichamelijke en psychische klachten. Ik heb het boek geleend in de bieb.
  Veel succes en petje af hoor voor de inzet en discipline waarmee je je klachten te lijf gaat.

  Groetjes,
  Alice

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Alice,

   Inderdaad, ik dacht vandaag toen het weer inkakte precies hetzelfde: ik weet in ieder geval weer (al was het maar 3 dagen) hoe het is om me gezond te voelen.
   Ja zo'n voedselintolerantietest is me ook aangeraden. Ik heb mijn therapeute gevraagd of zij het met kinesiologie kan doen (schijnt ook te kunnen). Interessant dat boek... ik hou het in mijn achterhoofd.

   Ja, mijn inzet is er wel. Alleen merk ik ook wel dat ik soms moedeloos word. Bijvoorbeeld suiker zou ik echt echt echt niet moeten eten. Maar soms bezwijk ik onder chocolade.. of iets anders heel erg lekkers. Als alles in orde en in balans zou zijn zou dat vast geen problemen opleveren. Maar nu alles op zijn kop ligt (mentaal en fysiek) wel dus...en natuurlijk is dat ook meteen het moment dat ik snak naar comfort food: vicieuze cirkel.

   Door dieten ontwikkel je ook intoleranties voor voedsel. Ik geloof er niet in dat dat puur lichamelijk is inderdaad. Altijd een connectie met de geest. De reden waarom je intolerantie ontwikkelt (en waarom je gaat dieten) ligt veel dieper dan fysiek.

   Ik wil gewoon gezond zijn en van die klachten af. Ze zijn vermoeiend. Dus zet ik nog maar een tandje erbij.

   dankje voor je reactie en support!!
   Groetjes :-)

   Verwijderen
  2. Ik moest nog even aan het volgende denken. Ik heb ook van die vullingen, maar ze niet laten verwijderen. Uit een test bleek dat ze wel wat kwik lekten. Ik kreeg het advies om zolang ze erin zaten, maar ook na het eventueel verwijderen chlorella te slikken. Dat bindt het kwik rechtstreeks aan zich en voert het af los van alle andere positieve eigenschappen van chlorella.

   Ik las bij een van je reacties dat je het gevoel hebt dat je vocht vasthoudt. Dat is wel een typisch kenmerk van intoleranties. Op het moment dat ik alle voedingsmiddelen achterwege laat die ik niet zou mogen hebben verdwijnt al het overtollig vocht. Voor de test was ik me hier helemaal niet van bewust.

   Zou het ook kunnen dat je vertering zelf niet helemaal goed verloopt? Je zou eens uit kunnen proberen of er verbetering optreedt door een tijdje spijsverteringsenzymen te slikken. Als het eten niet goed verteert in de maag irriteert het de darmen ook weer net als voeding die niet goed voor je is en kunnen ze niet herstellen.

   Je schrijft ergens op je blog dat je vaak gebeurtenissen opnieuw terughaalt in je hoofd en opnieuw beleeft en dus moeilijk kunt loslaten. Op dat vlak heb je moeite met verteren, dat vertaalt zich vaak ook weer naar je lichaam. Heb je je wel eens verdiept in de chakra psychologie? Daar komen al die verbanden tussen lichaam, psyche en hoe je je ontwikkelt hebt in je leven zo mooi in naar voren. Het helpt mij vaak om bepaalde klachten beter te plaatsen en mezelf beter te begrijpen. En ook waar ik aan dien te werken.

   In je hele leven zwaar diëten geloof ik ook niet. Maar ik denk wel dat het in eerste instantie nodig is om samen met het aanpakken van de eventuele dieper liggende oorzaken je fysieke lichaam te ontlasten door alles wat je op dit moment niet verdraagt te laten staan en inderdaad goed te bljven reinigen. Net als in het stukje dat je hiervoor schreef over je wens om alles in een keer aan te pakken geldt ook hier denk ik weer accepteren dat het nu zo is en vanuit rust langzaam zoeken naar verbetering, vanuit je intuïtie.

   Er is zoveel informatie te vinden over al dit soort onderwerpen dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Ook vaak tegenstrijdige informatie. Ook bij verschillende behandelaars krijg je vaak verschillende diagnoses en behandelingen. Op zichzelf al stressvol. Je eigen gevoel en intuïtie is daarom onmisbaar.

   Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het hoor. Eten is voor mij ook een voortdurende strijd en een thema op zich in mijn leven. Me een tijdje precies aan het dieet houden en dan vanuit vaak gevoelens en emoties die omhoog komen of simpelweg de behoefte aan normaal eten weer doorslaan naar de andere kant. Het enige dat ik tot nu toe een beetje begin af te leren is me zelf dit heel erg kwalijk te nemen. Ik ben geneigd altijd bij goed eten te beginnen, maar dat willen en kunnen volhouden vloeit bij mij voort uit andere zaken zoals geaard en ontspannen zijn, durven voelen, bewust van ondermijnende overtuigingen, mezelf waarderen, mijn kracht voelen etc.
   Mild zijn voor mezelf, alles laten zijn zoals het is en het zien als een reis om weer dichter bij mezelf te komen en ondertussen ook gewoon proberen te genieten van wat er nu is, zo probeer ik het te zien (met de nadruk op proberen, ahum;-)).

   Groetjes!

   Verwijderen
  3. Hey Alice,

   Dank je wel voor je uitgebreide en nuttige aanvulling. Je slaat de spijker op de kop, dat zijn inderdaad ontdekkingen die de laatste maanden tot mij komen (ik schreef ook een blog over die connectie).

   Ik vind het niet erg om een dieet te volgen. Ik volg alleen al 10 jaar dieten en ik heb het telkens bij het verkeerde eind. Ik moet eerst de juiste kraan vinden om dicht te draaien voordat ik de rest echt kan genezen, want alles staat in verbinding met elkaar.

   Nu stuitte ik vanmorgen weer op een documentje over bijnieren en dat een uitgeputte bijnier allll die dingen ik heb tot gevolg kan hebben. Dat lijkt me redelijk logisch, ook omdat mijn gedachte patronen erg stressvol kunnen zijn voor die bijnieren. Daar wordt ook aan gewerkt. In september ga ik een mindfulness cursus doen, want hoewel ik niet groen ben als het gaat om mediteren, het is nogal hardnekkig allemaal.

   Stukje bij beetje komt er ook verbetering. Ik begin ook mijn lichaam te waarderen en van mezelf te houden. veel heb ik te danken aan mijn therapie, die energetisch, fysiek en emotioneel werkt.

   Gelukkig wordt mijn intuitie ook steeds scherper en kan ik steeds beter luisteren naar mijn lichaam en symptonen...

   We komen er wel, jij en ik hahah!! :-D

   Groetjes en een fijne dag

   Verwijderen
  4. oh even een aanvulling op dat dieet..
   Om te genezen wil ik dus wel een dieet volgen, maar de rest van mijn leven 1 ding laten staan, dat is net zo goed symptoom bestrijding als een pilletje van de dokter slikken. Maar ik moet dus eerst vinden waar de oorzaak van alle ellende zit.

   Oh en antwoord op je vraag: Nee mijn spijsvertering is rampzalig!! Al 10 jaar dus...
   :-)

   Verwijderen
  5. Stress is inderdaad uitputtend voor de bijnieren, maar als het niet te extreem is herstelt zich dat wel weer met rust en goede voeding denk ik. Er is een heel boek over geschreven, Bijnieruitputting. Ik heb het zelf niet gelezen. Soms kan een tijdelijke informatiestop ook heel stressreducerend werken:-) Zoethoutthee drinken heb ik destijds als advies gekregen, dat schijnt te bijnieren te ondersteunen. Je schreef ergens over het verband tussen organen en emoties. In de chinese geneeskunde wordt dit ook als uitgangspunt genomen (zit op tai chi, komt dat ook allemaal uitgebreid aan de orde, probeer ook enigszins te eten volgens die filosofie). Zo is piekeren en veel denken erg belastend voor de milt en je verteringssysteem. Ik denk dat je het als geheel moet beschouwen. Je weet zelf het beste waar de schoen wringt en wat maakt dat je voor een groot deel in je hoofd bent gaan leven. Die holistische visies helpen om alles beter te kunnen plaatsen en verklaren.
   Je klachten bevinden zich in ieder geval nog binnen het spijsverteringssysteem en hebben nog geen echte schade aangericht in de rest van je lichaam. Aangezien je weer last kreeg nadat je bent gaan eten ligt de oplossing voor de korte termijn misschien grotendeels in het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen en voor de langere termijn in het los laten komen van eventuele emoties/gevoelens/gebeurtenissen/spanningen die zich vastgezet hebben in je lichaam en het bewust zijn van je gedrags- en denkpatronen.
   Je komt er zeker wel. Je hebt mij in ieder geval geïnspireerd om na een halfslachtige periode alles weer goed op te pakken. Dus ik doe met je mee:-)

   Geniet van het weekend!

   Verwijderen
  6. Ik weet niet of ik het al had genoemd, maar ik stuitte op een eboek over dat bijnieren verhaal, en inderdaad daar staat ondersteuning door zoethoutthee ook in, dus die heb ik nu weer aangeschaft (laat dat nu een van mijn favo theeen zijn).
   Tai chi heb ik ook naar gekeken, lijkt me zeer interessant!! Maar nu kan ik het even geen financiele prio geven. (mindfulness en yoga hebben heel even voorrang) maar ik hou het in de peiling.

   Hier is een linkje naar het eboek: http://bewustnieuws.nl/wp-content/pdf/burnout_bijnieruitputting.pdf

   Wellicht een samenvatting achtig iets van het boek waar jij het over hebt. Aan het einde staat een protocol. Volgende week naar therapie en dan gaan we hiermee aan de slag.

   Jij ook een fijn weekend!

   Verwijderen
  7. Bedankt voor de link, ik ga het lezen...

   Veel succes volgende week!

   Verwijderen
 4. Oh, wat een zoektocht zeg. Succes ermee... Wel fijn dat je al zo super voelt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!! :-)

   Ja het goede gevoel is alweer gevlogen, maar ik weet in ieder geval hoe het voelt om "heel" te zijn... :)

   Verwijderen
 5. Die tandarts is een goede tip, maar er is er niet eentje bij mij in de buurt.
  Zelf test ik cliënten d.m.v kinesiologie of pendelen, onbewust weet je namelijk al lang waar je niet tegen kunt. Als je last hebt van een histamineoverschot heb je waarschijnlijk ook hooikoorts? Je kunt gerijpte/gefermenteerde voedingswaren zoals zuurkool, alcohol, oude kaas maar ook eiwitrijke producten en gerookte waren maar beter mijden. Tomaten, sterkte kruiden en kleurstoffen zijn ook histaminevrijmakers.
  Er zijn veel kruiden die de lever kunnen ontgiften, deze kun je innemen als tinctuur of een infusie. Misschien schrijf ik er binnenkort een stukje over. Sterkte met alles in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen hooikoorts gelukkig. Ik heb nu een lijst gemaakt van histamine en candida anti en pro's naast elkaar, daar probeer ik me aan te houden. Ik eet al heel erg gezond. Maar er klopt gewoon iets niet. Iemand die zo eet en beweegt als ik zou echt dunner moeten zijn. Niet dat ik zo mollig ben, maar ik voel dat het vochtig en vast zit. Behalve dit weekend, mijn lichaam voelde "droog" aan. Ik was niet meteen dunner, maar ik voelde nu wel dat er wat aan zat dat er gemakkelijk af zou kunnen. dat is nu weer weg. Mijn therapeute is kinesiologe, ik heb het haar gevraagd. Ben benieuwd.
   Ik kijk uit naar je stukje!! Bedankt voor je reactie :-)

   Verwijderen
  2. Overigens is het lastige juist dat alle aandoeningen met elkaar in verband staan: acne, psoriasis, leaky gut, candida en histamine overschot gevoeligheid...
   waar te beginnen? Ik weet niet wat het belangrijkst is om te elimineren zodat de rest volgt. het lijken allemaal gevolgen van elkaar te zijn. Grrr :-)

   Verwijderen
 6. Wauw. Als je de oplossing hebt, hou ik me aanbevolen, hoewel ik denk dat t ook persoonsafhankelijk is. Ik herken wel exact je symptomen; zou t dan toch familiair bepaald zijn? Haha. Uiteindelijk weet je inderdaad zelf precies wat je niet moet nemen, dat je je dan t beste voelt. En als je een keer zondigt, moet je op de blaren zitten. Balen maar vraag me af of t kennen van de oorzaak daar iets in oplost. Ik denk dat ik gewoon te lui ben om t uit te zoeken en zeker GEEN vieze drankjes wil drinken, haha! Succes! X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb je al eens op NAET gekeken om je allergieën en intolerantie's te laten behandelen?
  http://www.allergie-weg.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee. Maar dat is niet de kraan. allergien en intoleranties zijn in mijn geval symptomen, dus behandeling is slechts symptoombestrijding.
   bedankt voor je reactie!

   Verwijderen