donderdag 31 mei 2012

Zelfliefde en gezondheid gaan hand in hand




Ik ben niet dik, maar ook niet mega slank. Maar ik ben eigenlijk gewoon heel erg blij dat ik geen eet en/of voedsel stoornis meer heb.  Jarenlang heb ik ge-dieet, mezelf elke dag gewogen, was ik geobsedeerd door voedsel, ben ik gefrustreerd geweest omdat ik 100 gram zwaarder was dan de dag ervoor en omdat ik mezelf iets ontzag, kon ik in een jaar tijd 10 kilo afvallen én weer aankomen, om aan het einde zwaarder te zijn dan voor het hele dieetcircus. Gelukkig, en daar kan geen enkel gewicht tegenop, kan ik sinds een jaar of 3 zeggen dat ik dit nagenoeg kwijt ben. Ik heb geen weegschaal meer, omdat ik weet dat weten wat ik weeg altijd een zwakke plek zal zijn en mijn mentale toestand zal beïnvloeden. Waarschijnlijk omdat ik mezelf waardeer door middel van een gewicht, een nummer, in plaats dat ik mijn hier op aarde zijn niet hoef te waarderen. Ik hoef mijn bestaan niet te rechtvaardigen of te waarderen. Ik ben genoeg zoals ik ben. 

Ik kamp al een jaar of 10 met darmproblemen. Hiervoor heb ik ook onmogelijke diëten geprobeerd die wel werken maar sociaal en mentaal bijna ondoenlijk waren. En sinds een aantal jaren en na het lezen van veel stof over de connectie tussen lichaam en geest durf ik te zeggen dat die darmproblemen te maken hebben met mijn mentale staat. Ik geloof er zelfs in dat 95% van de lichamelijke aandoeningen te maken hebben met de mentale staat. Let op, ik heb het hier niet over "schuld", maar over diepgewortelde patronen en processen van de geest waar ons bewustzijn geen weet van heeft.

Een aantal jaren geleden kreeg ik een artikel uit Happinez over organen en emotionele staat van de geest aangereikt. Daar stond in dat de darmen en de problemen te maken hebben met het vastzetten van emoties en niet kunnen loslaten. Dat opende mijn ogen toen al. 

Well, what do you know!?
Afgelopen vrijdag had ik therapie (mindlink, gekoppeld aan mijn holistische tandarts, lees meer) werd ik getest en we kwamen erachter dat ik niet kan los laten, dat daardoor mijn darmen niet goed werken en continue uit balans zijn, en dat mijn algehele circulatie in mijn lichaam niet goed is. Mijn darmen zijn al ruim 10 jaar uit balans en blijven uit balans zolang ik "slechte" schimmels en bacteriën blijf voeden met dingen die ze lekker vinden; het blijft woekeren. Maar nog veel belangrijker: zolang ik niet leer om los te laten, zullen mijn darmen continue uit balans raken door een emotionele gebeurtenis, waar ik me in vastzet en niet meer laat gaan. Ik eet echt gezond, maar als je overvloedige schimmels blijft voeden met een klein beetje eten, blijven ze bestaan. En het allerbelangrijkste: zolang ik niet (meer) van mezelf ga houden, blijf de strijd om vasthouden en loslaten bestaan in mijn geest! 

Het is een vicieuze cirkel die, paradox genoeg, doorbroken moet worden om de circulatie in mijn lichaam te genezen. Circulatie in: emoties, liefde, voedingstoffen en energie!

"You also have to start taking care of yourself. You can't develop self love, and you cannot develop self worth if you still devalueing you own life. What I mean about devalueing your own life is, if you are filling up your life with alcohol, or no sleep, or bad diets, or contributing phycically to feeling bad about yourself and your life..." Teal scott


Afgelopen weken heb ik weinig geschreven. Ik heb me bewust en onbewust bezig gehouden met dit aantrekken, vasthouden en loslaten van emoties en andermans problemen, zelfliefde en mijn fysieke problemen die daaruit voort zijn gekomen. En natuurlijk zijn er allerlei filmpjes en dingetjes op mijn pad gerold die hierin mee geholpen hebben. Leve de synchroniciteit! Aan het einde van deze blog zal ik een opsomming geven voor degene die zichzelf herkennen en ook wat inspiratie zoeken. 

Ik had eigenlijk afgezworen om nog ooit een dieet te volgen, maar als het om mijn gezondheid gaat en al helemaal om mijn mentale staat, ga ik over lijken. Daarom ben ik afgelopen vrijdag begonnen met een candida dieet voor komende 3 weken:
-geen suiker
-geen witmeel
-geen geraffineerde meervoudige koolhydraten (pasta, brood en rijst) 
-geen koemelkproducten
-zoveel mogelijk rauw
-zo weinig mogelijk dierlijke eiwitten
-3 maal per dag probiotica

Nou eet ik eigenlijk zo goed als bovenstaand. Alleen kan ik niet van chocolade afblijven (met melk en suiker) en at ik vooral op mijn werk gewoon mee met de "pot", wat vaak resulteert in witmeel en e-nummers. Ik ben me aan het verdiepen in Raw food en in sapvasten. Ik denk, dat ik na deze 3 weken ga proberen om een tijdje te sapvasten. 

Dat is het fysieke gedeelte van het probleem. Voor het mentale gedeelte, het loslaten, moet ik heel anders te werk gaan. Dit gaat diep, diep mijn geest in. Het observeren van alle patronen is niet echt leuk, maar confronterend en reflecterend. Ik kom erachter dat ik echt vaak problemen van anderen opsla en mijn eigen emotionele tegenslagen keer op keer blijf herhalen in mijn hoofd. Ik weet eigenlijk ook niet hoe ik iets los moet laten. "Gewoon doen" is niet echt een optie. Als je al 30 jaar vanuit je hoofd leeft, valt het niet mee om zoiets intuïtiefs aan te leren. Ik werk eraan: mijn homeopathische medicijnen van de therapie (dit bestaat uit positieve affirmaties) zijn geheel gericht op het accepteren en loslaten van emoties en gevoelens, ik probeer met meditatie dingen op te ruimen en schoon te maken van binnen door terug te gaan naar herinneringen aan gebeurtenissen die me ooit emotioneel beladen hebben. 

Daarnaast ben ik begonnen aan yogalessen: dit werkt mentaal en fysiek. Ik kreeg ze gratis aangeboden van een klimmaatje en dat was voor mij de sleutel om te beginnen! Tegelijkertijd ben ik begonnen in het boek "Moeder India" van Helena Klitsie waarin veel achtergrond info over yoga staat en het Hindoeïsme. 

Tot slot en wellicht allerbelangrijkste: ik ben oefeningen aan het doen om zelfliefde te ontwikkelen. Veelal bestaat dit uit het weer oppakken van mijn dankbaarheidsritueel.

To be continued!

Ter inspiratie:
-het artikel: "organen en emoties; luister naar je lichaam". Als je een kopie wilt, dan kun je me mailen op ihm punt swinkels at gmail punt com.
-de documentaire: "Fat, sick and nearly dead"
Een Australiër gaat 2 maanden naar de US om te sapvasten. Hij lijdt aan een huidziekte en aan obesitas en wil van zijn pillen en gewicht af. Zeer inspirerend! Vooral omdat hij anderen inspireert en dit is werkelijk waar ontroerend!
-Spirit Quest 38: Super Nummy Juice
-Gratis Raw Food en Superfood minicursus: http://www.pranaliving.nl/
-My potato project (filmpje van 2,5 minuut, kijken!!)
-High Existence: My 14 days juice fast
-Upcycled love: The art of letting go
-Mijn ontbijt: geheel rauw- geeft energie in plaats van dat het energie kost!
10 rauwe cacaobonen (superfood!)
een lepel kokosolie
een schepje amandelpasta en een handje rauwe amandelen
een eetlepel sesamzaadjes
2 eetlepels gojibessen (superfood!)
1 (bevroren) banaan
een flinke hand bevroren frambozen
water om het te blenderen
(door de rauwe cacao word mijn chocolade behoefte voor de rest van de dag vervult)


7 opmerkingen:

 1. Bekend verhaal.
  Een gezond lichaam gaat samen met een gezonde geest. Oud zeer gaat letterlijk vastzitten in je lichaam. Dan is fysiek en mentaal ontgiften nodig.
  Ik ben er ook nog lang niet hoor ;-) Zoveel zwaktes....Al lukt leven bij de dag mij steeds beter en loslaten van oud zeer ook. Maar makkelijk is het niet, dat ben ik met je eens.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een dag sapvasten geprobeerd maar hield het niet vol in mijn lekker rumoerige gezinsweekend. Misschien volgende keer een betere planning. Niet meer diëten en mijn gewicht loslaten staat hoog op mijn doelenlijst, maar ik vind het verschrikkelijk moeilijk.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook moeilijk, vooral als je mensen hebt waarmee je rekening dient te houden. Ik kan makkelijk praten; heb ik niet! Heel fijn voor mij, in dit geval in ieder geval.

   gewicht loslaten: weegschaal uit t raam, werkt echt! Als je het niet weet, kun je je er ook niet druk over maken. En je merkt vanzelf aan je kleding wat er gebeurt. Ineens kijk en luister je naar je lichaam, ipv naar de weegschaal. Heel bevrijdend. jij ook succes :)

   Verwijderen
 3. Zo, wat een powerontbijt! Ik begin al te stuiteren als ik het lees.
  Sapvasten en citroensapvasten deed ik vroeger jaarlijks, een week tot anderhalve week. Na twee beroerde afkickdagen voelde ik me altijd heel goed.
  En ja pff herkenbaar verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ahahha, ja lekker suiteren ja, heerlijk zo'n ontbijtje.
   Ik heb eenkeertje 7 dagen een citroen ahorn kurr gedaan en toen voelde ik me ook fantastisch!! Heel veel energie en lekker licht en leeg van binnen.

   Verwijderen
  2. Sindsdien lust ik geen ahornsiroop meer, ik ging ervan over m'n nek na een paar dagen. Vooral in combinatie met cayennepeper. Heb het daarna nog weleens gedaan met agavesiroop, da's wat neutraler. Nu zou ik het sowieso niet meer doen, funest voor m'n laatste restje tandglazuur

   Verwijderen
  3. whahaha, ja ik moet zeggen dat ik het na 7 dagen ook echt meer dan beu was. Ik wilde toen gelijk de week erna weer beginnen omdat ik zo verslingerd was aan het gevoel maar heb het niet meer gedaan. Nu zou ik inmiddels geen ahorn meer nemen omdat het toch aardig wat weg heeft van geraffineerde suiker.. en ja echt goed van je glazuur ist niet..

   Verwijderen