zaterdag 7 april 2012

Utopie of Illusie?

Een paar stellingen:
Vechten en vrijheid gaan niet samen
Vrijheid is mijn hoogste goed
Ik wil mezelf zijn in mijn leven
Kennis moet gratis zijn
Het leven kost geen geld. De maatschappij kost geld. 

Ik ben al een tijdje aan het vechten met mezelf in de zoektocht naar mijn passie. Want je passie vinden in het leven, dat is me toch wat. Als je je passie vindt, dan wordt je gelukkig. Als je voor je passie betaald wordt, dan wordt je gelukkig. Nu ben ik helemaal vóór het stoppen met een 9 tot 5 baan en het terugnemen van je eigen tijd en je eigen leven! Maar op zoek gaan naar je passie en vervolgens zorgen dat je er voor betaald krijgt, dat is ook echt niet waarnaar ik op zoek ben. Het is natuurlijk prachtig om betaald te krijgen voor iets dat je het allerliefste heel de dag doet. De voorwaarde is dan echter wel dat je ook precies doet wat jij wilt, zonder concessies. Dus niet kijkend naar je eindafnemer, alleen creeren wat jou ziel en jou lichaam de wereld in brengen. 

Als je dit wilt, dan zijn er talloze bloggers die je voor zijn gegaan en ze bieden je allemaal een dergelijk product aan: een online cursus om jou mee te helpen je passie te vinden en om betaald te krijgen voor wat je het liefste doet. We hebben:
Chris Guillebeau en zijn unconventional guides
Jonathan Mead en zijn Illuminated Mind

Right Brain Rockstar Dan, die al deze mensen op een rijtje voor je zet, is veel gemakkelijker. Thanks Dan!

Deze mensen hebben, mijn inziens, allemaal hetzelfde product. Ze willen jou, of mij, helpen om te worden wie je bent, zodat je vervolgens ook zulk soort internetproducten kunt lanceren en kunt worden zoals zij. 

Het probleem zit 'm echter niet in die passie, of in dat creëren, maar het probleem zit 'm wederom in het geld. 
1. Als het om geld gaat, hebben we de neiging om concessies te doen om er meer uit te halen. We gaan zorgen dat de aanbod kant perfect aansluit aan de behoefte van de klant, zodat er meer geld verdiend kan worden. Daardoor doen we concessies aan de creatie-zijde, die er waarschijnlijk voor zorgen dat we niet voor de volle 100% in vrijheid kunnen creeren. 

2. Je gaat op zoek naar je passie, ik geloof niet dat er maar 1 ding is dat je passie kan zijn. Een passie is een bezigheid of activiteit, waaraan je vreugde beleeft, liefde in kunt stoppen met heel je ziel en zaligheid en het allerbelangrijkste: waar je brein van stil gaat liggen. Als je op zoek gaat naar je passie om er vervolgens geld aan te willen verdienen, dan ben je de verkeerde kant op aan het lopen. Volgens mij kun je beter per ongeluk geld verdienen aan je passie, omdat je je dan volledig over hebt gegeven aan je creativiteit. Ons brein zoekt naar waarde in geld, en ons hart naar expressie en die twee zijn in gevecht met elkaar zodra ze tegelijk gaan zoeken. Gedurende dat gevecht ben je nooit in vrijheid!

3. Waarom moet toch alles om geld draaien? Ik vind dat zo'n vies woord. Geld. In mijn geval wil ik helemaal niet eens dat zoiets puurs als creativiteit geassocieerd wordt met zoiets gemeens en belastend als geld. Vrijheid voor mij betekent buiten volledig kunnen creëren wat ik wil, ook in het uit het systeem stappen. Ik wil niet heel mijn leven gemoeid zijn met geld. Het leven kost geen geld. De maatschappij kost geld. Leven is creëren. En andersom en dat kun je niet bevuilen met geld.

Ik ben al een tijdje op zoek, ook in mijn vorige blog te lezen, naar iets wat mij draaiende houdt, financieel, als ik over de wereld reis. Om die reden was ik geabonneerd op een aantal 'rockstar' nieuwsbrieven. Ik merk dat altijd iets me tegenstaat in het lezen van die nieuwsbrieven. Het gaat om dat geld. Ik wil helemaal geen geld voor mijn passie. Ik wil gewoon doen wat ik het allerfijnste vind. Ik heb gewoon liever een mand boodschappen, niet meer dat ik nodig heb. 

Gisteren las ik over de verlossing; Mark Boyle- the no-cash man:

Als ik nu eens gewoon op reis ga en ga leren wat ik wil leren en daarna ook zo ga wonen. Misschien is het een illusie, dit lijkt een utopie! Voor mij althans.8 opmerkingen:

 1. Een artikel naar mijn hart en nog goed geschreven ook.
  Tja, het blijkt weer; als je de basis behoeften hebt maakt geld niet gelukkiger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Je hebt gelijk, geld is, zoals valhalla hieronder zegt, slechts een ruilmiddel. We maken er meer van in ons hoofd. Bij mij zit het ook nog ingebakken, maar langzaamaan kom ik er van los. Heerlijk bevrijdend! Nu de rest van de wereld nog ;-)

   Verwijderen
 2. Ik ben ZO onafhankelijk dat me mij e-book moet kopen.

  Ken je het boek 'leven voor een habbekrats'? Over een vrouw die leefde van een euro per dag. En de tijd van haar leven had. En haar grote liefde vond.

  Geld is een ruilmiddel. Het maakt het leven practischer. Volgens mij is het niet het geld op zich dat fout is maar juist dat geld een doel is geworden. En geen middel meer. Als de bloemenboer een busje wil kopen is het practischer om 15000 euro te betalen, dan de komende 20 jaar elke week een bos verse bloemen te leveren bij de autoverkoper.

  Jij wilt ook genoeg geld hebben om je droom waar te maken. Misschien lukt dat je makkelijk zonder betaalde baan. Misschien ook niet.

  Je kennis/kunde verspreiden is leuk maar je moet ergens van leven. Kan het via ruilhandel dan is dat prachtig maar dat lukt niet iedereen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat boek ken ik inderdaad. Misschien ken je de film "living without money" ook? Ongeveer hetzelfde concept, alleen wat ik mooi vind aan het verhaal van Mark is dat hij min of meer buiten de maatschappij staat door zijn levenswijze, dat spreekt me aan.

   Je hebt gelijk; en daarom ben ik nu natuurlijk aan het werk, om te zorgen dat ik op reis kan. Op reis wil ik om vele te leren zodat ik mezelf ontwikkel en de vrijheid kan bereiken die ik wil bereiken. En momenteel weegt die drang om dat te gaan doen (dus spullen verkopen, onthechten etc) zwaarder dan zonder geld te leven en me af te zonderen van de maatschappij. Maar wie weet hoe ik er in de toekomst over denk..

   Dank je wel voor je reactie!

   Verwijderen
 3. Ik vind dit een erg boeiende discussie!
  Hoewel de meeste mensen niet bij deze vraag stil staan gaat het er toch om wat je met je leven doet, en hoe.
  Behoorlijk belangrijk zou ik denken..
  Misschien vind je het leuk om mijn blogdeel te lezen. http://bouwvalinfrankrijk.blogspot.fr/2012/04/d-e-e-l-autonoom-leven-uitleg-van-het.html
  Vr Gr Tim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tim,
   wat leuk om je blog te zien en te lezen! Ik had er al eens naar gekeken ene tijdje terug, via twitter, maar kon m toen niet vinden ?.

   De discussie is inderdaad boeiend. Alleen steek je 'm anders in dan ik, en terecht want het is een ander perspectief. Jij hebt het over autonomie. Als we het hebben over gelijke verdeling van middelen over de wereld, denk ik dat puur autonomie de wereld niet gaat redden. Dat is ook weer een discussie apart, en het lijkt me niet verstandig om daar hier over door te gaan :-) aangezien mijn standpunt nogal wat mensen kan raken. Om die middelen recht te trekken -wereldwijd- zouden we met zijn alle aan glocaliseren moeten doen: think global, act local. Dus wel naar de specialist gaan, maar niet de kapitalisatie magnaat (halforts) maar naar degene die om de hoek zit (de fietsenmaker op de hoek, die van 70 jaar oud ;-) ). Of nog beter! Degene die er geen geld aan verdient (zoals jij, als jij mijn fietsband kan plakken, ik heb het namelijk echt nog nooit gedaan!!), maar bij wie jij iets terug kunt doen (maar ik betwijfel of er iets is dat ik beter kan dan jij ;-) )(www.justfortheloveofit.org - van mark doyle himself).

   Dan kom je uiteindelijk wel weer bij mijn uitgangspunt. Namelijk dat geld je creativiteit kilt, en daarmee ook je vrijheid. En dat laatste dat willen we niet ;-). Geld maakt veelal ongelukkig. Omdat het je afhoudt van het werkelijke leven, van wakker zijn, van bezield ervaren. Geld laat je dromen, in je hoofd zitten, aldoor nadenken en naar de toekomst kijken. Geld zorgt voor ruzies (in de familie, maar ook op grote schaal). Ik ben nooit te lui geweest om te werken; meerdere banen tegelijk hebben is niets nieuws voor mij. Maar ik baal serieus dat de uitvinding geld ooit is gekomen en waar ik nog meer van baal is dat wij mensen zo ontzettend gevoelig zijn voor identificatie met geld.

   Enfin, ik ga even op je blog neuzen. ik ben namelijk zeer benieuwd naar foto's! :-)

   Verwijderen
 4. Bedankt voor je reactie.
  Ja, ik weet dat ik t anders benader, maar t gaat om diezelfde interessante discussie waar iedereen op zijn individuele manier een invulling aan zou moeten geven.
  Kort gezegd; het zou mooi zijn als mensen daar bewuster in kiezen. Ik realiseer me dat mijn autonome houding minder bijdraagt aan de wereld dan hetgeen waar jij naar op zoek bent.
  Wat betreft jou laatste alinea over geld liggen we m.i. op dezelfde lijn, alleen vind ik dat je t treffender weet te schrijven.
  Vr Gr Tim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat zou zeker mooi zijn; als ieder daar bewuster mee om zou gaan en dus er bewust invulling aan zou geven.
   De wereld waar ik naar op zoek ben; is niet perse wat je zou denken alles gelijk verdeeld ;-) daarom ga ik er niet op in. Maar omdat we nu eenmaal al heel ver heel zijn met de mensheid vind ik het wel zo solidair om maar te proberen om alles wat egaler te verdelen. Hoeft op de cent nauwkeurig, maar nu zijn te verschillen onnodig groot.

   Dank voor je compliment!

   Ik heb overigens even naar je blog gekeken! Wauw, erg mooi zeg. En wat een geduld heb je. Ik had je al omgedoopt tot Macgyver ;)

   Verwijderen