donderdag 12 januari 2012

Hoe vind je goedkope vluchten?

Ik heb vaker deze vraag gekregen en daarom wijd ik er een blogje aan!

De belangrijkste ingrediënten voor een goedkoop vliegticket zijn: Tijd en Flexibiliteit. Beide komen telkens terug.

1. Tijd

Je reis plannen

Je hebt het idee gekregen om ergens heen te vliegen. Dichtbij of ver weg, dat maakt niet uit. Wat wel essentieel voor een goedkoop ticket: je plant ruim van te voren! Zogenaamde last-minute boekingen bestaan eigenlijk niet meer (lees: voor een appel en een ei vliegen omdat je de allerlaatste stoelen een week van te voren hebt kunnen bemachtigen), tenzij dat je op de dag van vertrek naar het vliegveld gaat en gewoon boekt wat er over is. Maar zelfs dan kun je bedrogen uitkomen. 

Zelf op onderzoek uit
Je kunt een reisbureau bellen en voor je laten boeken. Kost je weinig moeite en je geeft hen de vrijheid om te boeken wat ze willen. Of je kunt het zelf in de hand houden, wat je meer moeite en tijd kost, maar het is leuk omdat het loont! 

Het systeem van vliegtuigstoelen zit een beetje raar in elkaar: als je in het vliegtuig zit kun je zomaar het dubbele betaald hebben dan je buurman en op een soortgelijke stoel zitten. Diverse partijen ( reisorganisaties, maar ook partijen als cheaptickets, expedia) kopen stoelen in en delen deze in in categorieën. De eerste 10 stoelen hebben het goedkoopste tarief, de volgende 10 zijn duurder, en zo verder. De laatste stoelen zijn het duurst. Daarom wil je ruim van te voren weten wanneer je reist. Daarnaast is het belangrijk om op verschillende websites te kijken, omdat het zomaar kan zijn dat het ene tarief bij de ene partij is uitverkocht, terwijl de andere partij nog stoelen over heeft. Hoewel ze elkaar nauwlettend in de gaten houden! 

Ik begin om te kijken op Cheaptickets en Expedia welke vliegmaatschappijen uberhaupt tickets aanbieden op het betreffende traject en wat hun prijzen zijn. Vervolgens kijk ik altijd op de eigen website van de maatschappij om te kijken of zij goedkoper zijn. En, wat hetzelfde ticket kost als ik eerder zou gaan. Op die manier kan ik zien wat mijn uiterste termijn is om te boeken. Bijvoorbeeld:

Ik wil naar Delhi van 15 september tot 15 december en zie op Cheaptickets dat Emirates een tarief van € 515,- heeft. Vervolgens kijk ik naar hetzelfde traject, met dezelfde tickettermijn (3 maanden, daarover meer) alleen dan van 15 juni tot 15 september. Het tarief is hetzelfde. Vervolgens schuif ik het nog eens 2 maanden naar voren en dan zie ik dat het ticket een stuk duurder is. Als ik in september wil gaan, weet ik dus dat ik in ieder geval in mei moet gaan boeken om een goed tarief te krijgen. Het is geen garantie, maar het geeft een soort van kader aan. 

Hou de aanbiedingen in de gaten

Abonneer je op nieuwsbrieven en laat ze komen in een aparte emailbox. Ik heb een soort van 'spambox' waar ik alle nieuwsbrieven in laat komen. Deze loopt vol en eens in de zo veel tijd leeg ik hem; er zit toch geen belangrijke mail in.

2. Flexibiliteit

Check vluchten op andere dagen

Tickets kunnen goedkoper zijn op een bepaalde dag, vaak dinsdagen en donderdagen, maar ik heb ook wel eens vluchten gezien die juist in het weekend goedkoper zijn. Dat hangt weer af van het traject: is het een vakantie traject of een typisch business traject. Wees flexibel en probeer het uit!

Vanaf een andere luchthaven vliegen

Hoewel Schiphol bekend staat om zijn hoge vliegtax, kan het soms ook lonen om wel vanaf Schiphol te vliegen. Het komt wel een voor dat een vliegmaatschappij zijn trajecten uitbreidt en daardoor ineens vanaf een "nieuwe" luchthaven vliegt. Zo boekte ik vorig jaar een ticket naar India met Emirates, dat vanaf Amsterdam goedkoper was dan vanaf Dusseldorf, omdat Amsterdam nieuw was opgenomen in hun vluchtschema. 
Vooral stedentrips in Europa die je wilt boeken met Ryan, zijn vaak goedkoper buiten Nederland.

Geldigheid of lengte van een ticket

Voor sommige tarieven geldt dat je binnen 3 maanden moet retourneren. Ik wilde een ticket boeken naar India deze winter en zag dat 3 maanden en 1 dag ongeveer € 250,- duurder was dan 2 maanden en 29 dagen. Ineens was ik minder gehecht aan die ene dag meer. Speel met de lengte van je ticket. Dit geldt vooral bij ticket met een geldigheid langer dan 1 maand! Voor een zomervakantie is het niet boeiend. 

Veranderbaarheid van je ticket

Dit is eigenlijk het enige item dat juist geen flexibiliteit van je vraagt: hoe minder je kunt veranderen aan je ticket, hoe goedkoper het is!  Dus bedenk vooraf of je het erg vind om geen vrijheid te hebben in je retourdatum of vluchthaven. Overigens is een vlucht omboeken direct bij de maatschappij vaak goedkoper dan omboeken via een intermediair zoals Cheaptickets! Ik boekte een ticket om en betaalde direct bij Emirates € 50,- en bij Cheaptickets € 100,-. 
Ik ben er voor om direct bij de maatschappij te boeken, hoewel je vaak geen opties hebt als verzekeringen en greenseats.

Ben je de flexibiliteit zelve?

Ga dan naar skyscanner.nl: een gratis vluchtzoekmachine.
Ik zat in India en wilde weg. Ik wist niet waarheen! Ik zei tegen mezelf: Ik heb alle tijd en geld genoeg, waar wil ik heen? Met skyscanner zocht ik op alle vluchten vanaf alle vluchthavens in India met als bestemming "overal". Je krijgt dan een overzicht, oplopend in prijs. Heel gemakkelijk!

Gratis stopover
Vaak kun je gratis een langere stop maken in de stad waar het vliegtuig toch al landt voor overstappen, tanken etc. Je hebt dan 2 bestemmingen voor de prijs van één! www.vliegfabriek.nl is hier expert in!

Extra tip!
Word lid van de frequent flyer programma's. Gratis! En je spaart in ieder geval airmiles voor een eventuele volgende vlucht en je krijgt vaak extra aanbiedingen van de maatschappij, die je anders niet had gehad.

Websites:
www.expedia.nl
www.cheaptickets.nl
www.vliegfabriek.nl (expert in gratis stopovers)
www.skyscanner.nl (zoekmachine)


3 opmerkingen:

 1. Super Irene, dankjewel. Had het een en ander zelf ook al ontdekt voor tickets naar USA.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Barbara, alsjeblieft.
  Heb je nog tips om er aan toe te voegen? Wanneer ga je?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handige tips! Ga ik zeker gebruik van maken!

  BeantwoordenVerwijderen