zaterdag 7 januari 2012

€ 10.000.... cha-ching!

Yes! Dat is mijn goal! Jij dacht vast dat ik het had gewonnen of zo, met de postcodeloterij. Helaas, dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn. Maar daar doe ik niet aan mee.

Voor de 3e keer in bijna 4 jaar tijd ga ik zorgen dat ik 10.000 euri op mijn bankrekening heb om te reizen. Waarom 10.000? Geen idee eigenlijk. Dat is gewoon een soort van magische grens. Ik heb het gevoel dat als ik dat heb, dat ik dan wel even weg kan blijven. Of de big spender uit kan hangen.

De eerste keer ging ik naar Australië, in het voorjaar van 2008. In drie maanden tijd verteerde ik daar bijna € 8.000, waarvan € 1.200 aan een vliegticket. Toen ik terug kwam had ik: geen huis, geen baan en geen vent. Dik 2 jaar later besloot ik weer te reizen in 2010, ditmaal 8 maanden en zonder plan. Na 4,5 maand was ik weer thuis, € 3.000 euro lichter. Ik had toen wel een huis, geen baan en nog steeds geen vent.

De huidige situatie: Ik werk 25 uur in de horeca (geen topsalaris, maar wel een baan met passie!) en ik moet nog een paar k sparen voordat ik weer de deur uit kan.

Waarom gaat het lukken als ik maar 25 uur werk?
Geld sparen komt van 2 kanten: aan de ene kant komt er geld binnen, aan de andere kant geef je het uit. Niets nieuws. Als je geld over wilt houden betekent dat dus dat je aan de ene kant meer binnen moet halen en aan de andere kant minder uit moet geven.
Geld uitgeven heeft altijd te maken met wat je nodig hebt in je leven. 
Geld binnen harken (zoals een van mijn vriendinnen het graag noemt, vooral als het gaat om geld dat mee op reis moet) is een gevolg daarvan!

De onderstaande acties heb ik ondernomen om te zorgen dat ik geld overhoud, zonder de dingen die ik graag doe en de dingen die ik belangrijk vind uit het oog te verliezen:
- mijn rechtsbijstand verzekering opgezegd (€ 15 ..nog wat)
- TV opgezegd (van €17,50 naar 0)
- lid geworden van de klimhal (ja,€ 36,50 per maand in plaats van €8,50 per keer te betalen, en 2 tot 3 keer per week te gaan)
- overgestapt naar een andere energieleverancier (van €82 naar €60)
- mijn boodschappenlijstje drastisch ingeperkt! (van €35 naar €20 per week, nog steeds 90%  biologisch!)
- mijn telefoonabonnement ge-downgrade (van €17,50 naar €6,50)

Waar het nu eigenlijk op neer komt: Ik kan alleen nog maar geld besparen op internet-abo, woonlasten en ziektekostenverzekering. Dat laatste is bijna niet te doen. De eerste twee zijn te overwegen, hoewel ik echt goede deals heb en dan in kwaliteit achter uit ga.
Zo denk ik erover om na de zomer anti-kraak te gaan wonen. Dan is het weer slechter, heb ik fijn heel zomer op mijn galerij plantjes kunnen kweken en tegen die tijd wil ik van mijn spullen af. Wat me brengt bij het laatste punt, om de laatste eurootjes bij elkaar te schrapen: selling my crap! Als ik ga verhuizen, wil ik ook van mijn rommel en niet-rommel af.  

10.000 euro! Het is me al twee keer eerder gelukt, en dus zal het me nu ook gaan lukken!

Lukt het jou om geld bij elkaar te krijgen voor je doelen?
Wat zijn jouw tips?
Waardoor lukt het niet?

2 opmerkingen:

  1. Bij andere mensen eten en andere mensen ook bij je thuis uitnodigen om te eten en samen koken. Gezellig en kosten besparend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. thanks yv... doe ik ook vaak bij jou, zaterdag mogen jullie bij mij!
    xx

    BeantwoordenVerwijderen