zondag 27 november 2011

Disrupting the Rabblement in Berlin!

Berlijn, een stad vol historie en rebellie, terug te zien in elke bouwsteen waaruit de stad is opgebouwd en elke cel die de Berliners vormen.

Berlijn is een stad naar mijn rebelse hart! Hoewel ik tegenwoordig wat milder en minder agressief probeer te zijn dan dat Berlijn op me over is gekomen: er wordt vooral veel gezopen, gevochten (oost vs. west), gefeest (elk verlaten gebouw wordt een bar of club) en Berliners zijn anti een heleboel dingen. Waaronder anti-kapitalisme, waar ik het wel mee eens ben overigens. De muurschilderingen op de foto hierboven laten het antikapitalisme en de ontmoeting tussen oost en west zien.

Tips voor een (goedkoop) tripje naar Berlijn!
- Als het even kan, neem de auto. Parkeer 'm in een buitenwijk (Raoul van WallenbergStrasse is ons goed bevallen) en neem de tram naar de stad. De enige goedkopere (en enigszins snelle) manier is liften!

- Ga als eerste naar Starbucks, om er vervolgens een gratis kaart te jatten, gebruik te maken van gratis Wifi  en er niet meer terug te komen. Je hebt Starbucks absoluut niet nodig in een Berlijn, waar je all over the place leuke, knusse koffietentjes kunt vinden, waar koffie een eurootje kost. De kaart daarentegen, is de handigste kaart die je kunt hebben, met alle openbaarvervoerlijnen erop vermeldt.

- Zorg dat je het openbaar vervoer snapt en voorkom een hoop stress. Er zijn:
     R lijnen: Treinen
     S lijnen: Metro achtig
     U lijnen: Ook metro achtig, maar ik denk ouder omdat ze veelal ondergronds lopen en een retro interieur hebben. (let op het Brandenburg Tor dessin op de ramen)
     M lijnen: De tram, zoals wij hem ook kennen in de grote steden.

De stations tonen altijd het eindstation van de lijn. Kijk dus op de Starbuckskaart welke richting je uit moet (noord, oost, zuid of west), daarna naar het eindstation om jezelf te verzekeren dat je de goede richting uit gaat (op elke station gaat elke lijn in tegengestelde richting). De kaart laat zien welke lijn op welk punt stopt en waar je eventueel over moet stappen. Op de stations zijn de kaarten heel erg schaars!

Reis zwart. Ik zeg niet dat je nooit een boete zult krijgen, maar wij hebben er in ieder geval geen gehad en 5 dagen lang geen kaartjes gekocht.


- Skip alle toeristische shit, of prop het op dag 1. Berlijn is te uiteenlopend, te mooi, en te rijk aan alternatieve plekken en historie om je tijd te verdoen aan kerstmarkten en kaufhausen.

-Er zijn gratis tours beschikbaar (de tourguide leeft van fooi, dus zorg dat ie dat ook krijgt) via www.alternativeberlin.com. Zeker aan te raden! Een 3,5 uur durende wandeling door oost en west, door allochtonenwijk en de jodenwijk, langs prachtige streetart en graffiti projecten.


-Ga naar het 'Kunsthause' Tacheles op de Oranienburger Strasse, als het er nog is (projectontwikkelaars willen het plat gooien om mooie nieuwe hotels en warenhuizen neer te zetten). Op de bovenste verdieping zie je de expositie van Alexander Robin, een artiest uit Belarus. Het heet Global Warning. Hij waarschuwt de bevolking met zijn surrealisme. Kunst, wederom, naar mijn Rebelse hart. Ik kon er uren rondlopen. Gratis entree, hou je adem even in.

-Ga naar Topographie des Terrors. Een museum bij een oud stukje muur over de WWII. Gratis entree.
-Mocht je na dit museum nog meer trek hebben in WWII-ellende, dan kun je met de tram naar concentratiekamp Sachsenhausen, ten noorden van Berlijn.

-Eten in Berlijn kan echt voor 10-15 euro pp, inclusief drank. Loop zijstraatjes in en kijk in de buitenwijken. Heerlijk eten, een gemoedelijke niet-kapitalistische sfeer!

-Wil je van het nachtleven proeven? Dat kan op veel plekken. Wij zijn bij een concert van Kaiser Chiefs geweest in Huxley's Neue Welt, een prachtig concertzaaltje. En vrijdag naar Tresor, een club in een omgebouwde oude energiecentrale. Zorg voor oordoppen. Ze nemen het niet zo nou met de decibellen. Niet willen missen!

-Wij sliepen in het Odyssee hostel, bij de Warschauwer Strasse in Oost-Berlijn. Een leuke wijk tjokvol coole en alternatieve plekken en dicht bij een S-bahn station. Slapen kun je er vanaf €9,- per nacht en het ontbijt kost €3,-: witte broodjes, bruin en wit brood, appels en sinaasappels, yoghurt, muesli, cornflakes, melk, koffie, thee, vlees en kaas beleg, honing, pasta... all you can eat! Toppie!! 

- Vijf dagen Berlijn inclusief brandstof heeft mij €230,- gekost. En het kan goedkoper! Wil je tips? Mail me!


Ga op reis met een hart vol respect! 

1 opmerking:

  1. Leuk!! Misschien moet ik nog eens een keer gaan en dan niet ziek zijn, want ik zou veel hebben aan je tips!

    xx Yv.

    BeantwoordenVerwijderen